
Venirea primaverii inseamna mai multa lumina, soare, temperaturi crescute. Dar pentru persoanele mai sensibile reprezinta si acutizarea unor afectiuni, printre care si asa-zisa astenie de primavara. Din fericire, natura are mai multe moduri de a ne ajuta.
De ce apare astenia? Pe parcursul anotimpului rece am consumat mai putine fructe si legume proaspete, am facut mai putina miscare; acum trebuie sa facem fata unor noi schimbari de temperatura, de presiune atmosferica, de umiditate, dar si luminii in exces. Astfel, corpul este suprasolicitat, fiind supus unui stres suplimentar. Simptomele asteniei de primavara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa energiei, variatii ale apetitului, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depresive, astenie sexuala.
Minunile din gradina
Ne vine in ajutor in primul rand o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine, minerale, antioxidanti, sa ne redea tonusul fizic si psihic. De aceea, este bine sa profitam de toata bogatia de verdeturi si sa le consumam fara rezerve, deoarece au un rol important in combaterea asteniei, de intarire a sistemului imunitar si de crestere a tonusului fizic si psihic: urzici, leurda, spanac, papadie, loboda, stevie, laptuca, morcovi, salata verde, ceapa si usturoi verzi, patrunjel, marar, leustean, busuioc, maghiran, consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie.
Condimente si fructe uscate
Condimentele aromate – busuioc, maghiran, leustean, rozmarin, menta –, reprezinta, pe langa surse de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, reduc depresia si stresul, revigorand psihicul. Fructele uscate sunt si ele o sursa de energie: curmale, smochine, stafide, ce contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale. Combat astenia, anemia, energizeaza si revitalizeaza. Totodata, au proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.
Verdeturile de primavara, izvor de sanatate
Vitamina C are rol principal
Este foarte important sa consumam multa vitamina C din surse naturale, deoarece ajuta la cresterea imunitatii, fortificand organismul: fructele de padure sunt tonice, vitaminizante si mineralizante, macesele contin o concentratie importanta de vitamina C, plus bioflavonoide, cu rol in cresterea imunitatii si actiune antioxidanta; combat cu succes starea de oboseala cronica. Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaia, grepfrutul, portocalele, pepenele galben, ardeiul iute, rosiile, guliile, spanacul, patrunjelul, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.
Combateti astenia cu vitamina C, spirulina si ginseng!
Ajutor de-a gata
Preparatele naturale care ne vin in ajutor sunt:
- Tinctura de rozmarin are efect tonic general si nervos, fiind un stabilizator psiho-emotional.
- Coenzima Q10 creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, imbunatateste performantele fizice si intelectuale, combate depresia.
- Uleiul de catina contine cantitati substantiale de vitaminele A si C. Este energizant si antioxidant.
- Plantele adaptogene imbunatatesc starea psihica, stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres, activeaza metabolismul, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune, lupta contra depresiei, anxietatii, atacului de panica: ginseng, Rhodiola rosea.
- Sucul de Noni combate starea de astenie, reduce simptomele depresiei, intareste sistemul imunitar.
- Spirulina si Chlorella au o compozitie bogata, ce le confera o actiune detoxifianta, energizanta, antianemica. Stimuleaza cresterea si memoria, previn imbatranirea prematura.

Alte terapii
Gemoterapia este si ea benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extracte de stejar, sequoia, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, maces. Nu uitati de aromoterapie, fie ca folositi cateva picaturi de ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse in lampa de aromoterapie, care energizeaza si dinamizeaza in timpul zilei; fie ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota in apa de baie, inainte de culcare, pentru relaxare. Consumati cu incredere preparatele stupului, sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, pastura, laptisorul de matca. Nu uitati, toate terapiile naturale trebuie recomandate si supravegheate de catre un medic fitoterapeut.