Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Ce trebuie sa stim despre preparatele apicole

17 mai 2024
Share

Din produii stupului au fost preparate numeroase medicamente care se gasesc si in farmacii, dar mai ales in magazinele de specialitate pentru produse apicole. Haideti sa vedem cu ce ne pot ajuta preparatele apicole.

Polenul- proprietati nutritive

Se recolteaza de catre albine de pe anterele florilor; el este folosit de acestea pentru perpetuare, constituie hrana puietului si este utilizat la producerea laptisorului de matca. Polenul cuprinde (din punct de vedere chimic) tot ceea ce este necesar vietii, dar are o compozitie chimica variabila in functie de specie: proteine, aminoacizi, zaharuri, minerale, vitamine, hormoni, grasimi, arome si apa; 100 gr de polen este echivalent cu 500 gr carne de vaca sau 7 oua; la fel si in ceea ce priveste continutul in aminoacizi.

El are deci o importanta nutritiva deosebita (30 de gr de polen contine necesarul de aminoacizi pe o zi – adica 2 linguri rase sau 6 lingurite). In polen se gasesc vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic si nicotinic, sarurile minerale de potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu, fosfor s.a., precum si grasimi. Prin polen se transmit principii activi din plante.

Tipuri de polen si efectele lor terapeutice

 • Polenul de salcam are efect calmant;
 • Polenul de castan dulce favorizeaza circulatia venoasa si arteriala, este decongestiv al ficatului si prostatei;
 • Polenul de castan decorativ intareste capilarele si favorizeaza circulatia venoasa;
 • Polenul de rapita se foloseste in aplicatiile locale in cazul ulcerelor varicoase;
 • Polenul de papadie are efect diuretic, depurativ, laxativ;
 • Polenul de mar este tonic si influenteaza favorabil miocardul;
 • Polenul de mur are efect tonic general si antidiareic;
 • Polenul de salcam galben japonez creste rezistenta capilarelor, intareste (tonifica) contractiile inimii, regleaza ritmul cardiac, combate fragilitatea vasculara;
 • Polenul de salvie stimuleaza functiunile digestive, este diuretic si regleaza menstrele;
 • Polenul de cimbrisor activeaza circulatia, tonic si afrodisiac, pectoral si antiseptic;
 • Polenul de tei este calmant si sedativ.

In mod normal, polenul nu poate fi selectat dupa speciile de recoltare, el avand o actiune terapeutica variata (influenteaza functiunile digestive si intestinale, reda apetitul, combate asteniile, nevrozele, depresiile psihice, cu efecte favorabile in inflamatiile prostatei, in diabet si in fine, reda virilitatea). Asupra diabetului actioneaza in sensul stimularii producerii insulinei de catre pancreas; de asemenea, polenul scade valoarea colesterolului, fiind indicat in fenomenele de ateroscleroza, combate anemiile (prin aport de fier) si gusa endemica (prin aport de iod).

 

Laptisorul de matca – beneficii pentru sanatate

Este o specialitate apicola produsa de albine pentru hrana larvelor de albine – in primele 3 zile de viata, toate primesc ca hrana laptisor, iar dupa aceea, numai albinele doici, pentru a le stimula producerea oualelor si a le prelungi viata. Laptisorul de matca se mai numeste si gelée royale. Acesta, amestecat cu miere si propolis, are efect antivirotic si este eficace contra gripei. El contine gelatina si gama globuline si combate efectele varstei prin revigorarea organismelor batrane (indicat in varsta a 3-a). De asemenea este indicat in ateroscleroza sistemica, atunci cand scade colesterolul humoral.

 

Pastura

Pastura rezulta din depunerea de polen in fagurii negri; aici el este comprimat cu capul de catre albine pana cand se obtine o masa compacta. Sub influenta substantelor secretate de albine, a temperaturii, a umiditatii si a microorganismelor, se transforma in pastura. Pastura rezulta din polen amestecat si este superioara acestuia; ea este stocata pentru nevoile de nutritie ale coloniei de albine.

Prin prelucrarea sub aceasta forma, polenul pierde puterea germinativa, zaharoza se transforma in monozaharide, acestea se transforma partial in acid lactic; prin aceste transformari creste conservabilitatea si continutul in vitamina K.Pastura are aceleasi recomandari ca si polenul: creste hematocritul, scade glicemia, este biostimulenta, combate anemia hipocroma si denutritia protidica, este indicata in afectiuni ale prostatei si in sarcina, precum si in bolile cardiovasculare (contine magneziu si potasiu). 

 

Farm. Primar Mircea Teodosiu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.