Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce este postul intermitent?

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
2 noiembrie 2022
Share
Ce este postul intermitent?

Postul intermitent presupune perioade de timp în care alternează un regim alimentar normal cu perioade în care nu se mănâncă nimic. Acest tip de post (dietă) a devenit cunoscut după ce a fost urmat de vedete precum Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian, Chris Pratts.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim, care susţine procesul de slabire şi ajută la controlarea apetitului.

Cele mai noi studii, publicate în Annual Review of Nutrition, demonstrează că, pe lângă scăderea ponderală realizată în urma restricțiilor calorice, postul intermitent poate îmbunătăți și markerii cardiometabolici.

postul intermitent, diabet,

Postul intermitent vs alte diete

Trebuie precizat că orice scădere ponderală ajută la scăderea colesterolului LDL şi a trigliceridelor. În consecință, postul intermitent nu vine totuși cu nimic spectaculos față de alte cure de slăbire.

Diferența dintre acesta și alte cure de slăbire este că postul intermitent NU limitează porțiile alimentare, ci perioada de timp. Postul va duce la creșterea secreției în sânge a hormonului de creștere; se va secreta mai multă norepinefrină și astfel se va realiza o scădere a secreției de insulină, ceea ce va duce la creșterea ratei metabolice. În urma acestor mecanisme va surveni scăderea ponderală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar LipidoSlim, care susţine procesul de slăbire şi îmbunătăţirea metabolismului.

postul intermitent, diabet,

Tipuri de post intermitent

Postul intermitent poate avea mai multe variante care pot fi urmate. Iată câteva exemple concludente:

  • Alternanța zilelor în care planul alimentar zilnic nu depășeste 500 calorii pe zi, cu zile în care se mănâncă normal;
  • Dieta 5:2, în care 5 zile se mănâncă normal și în 2 zile este post aproape negru;
  • Cel mai cunoscut și frecvent urmat este planul în care există un repaus alimentar de 16 ore, urmat de 8 ore în care se poate mânca orice.

10 alimente care oferă un boost de energie

Contraindicaţii

Postul intermitent este contraindicat în cazul:

  • femeilor însărcinate/lăuze
  • copiilor sub 12 ani
  • celor cu istoric de tulburări de comportament alimentar
  • celor cu IMC<18.5
  • celor care lucrează în schimburi
  • celor care urmează tratament medicamentos.
postul intermitent, diabet,

Postul intermitent şi persoanele diabet

Trebuie subliniat că există suficiente situații care pot duce la alegeri alimentare greșite, mai ales atunci când există un post urmat continuu, ceea ce poate duce la un efect opus și anume afectarea glicemiilor și alegerea unor alimente hipercalorice și hiperglucidice. De asemenea, se poate instala oboseala și o scădere drastică a energiei. Un alt risc este apariția hipoglicemiei, care poate fi accentuată la persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 și care urmează o terapie cu sulfoniluree respectiv insulină.

În concluzie, postul intermitent nu este indicat persoanelor care suferă de diabet zaharat, deoarece poate duce și la cetoacidoză, care pune în pericol viața.

Postul intermitent poate fi urmat de anumite categorii de persoane. Dar numai sub indicație medicală și monitorizare medicală cu analize realizate la zi.

Nota pentru articolul «Ce este postul intermitent?»:5.00/ 5 (3 voturi)
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.