Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Argila, ingredientul-minune al sanatatii si frumusetii

25 octombrie 2013
Share

Argila este un tip de namol care ia nastere prin descompunerea rocilor sedimentare si este foarte bogata in minerale (siliciu, fier, magneziu). Gratie acestor minerale, argila are nenumarate proprietati curative, putand fi utilizata atat extern, cat si intern.

Aflati care sunt cele mai frecvente utilizari ale argilei si care sunt beneficiile argilei asupra sanatatii.

 

Masca de fata – cel mai popular produs pe baza de argila

In functie de tipul de piele, va sunt recomandate diferite tipuri de argila: alba, rosie, verde, galbena. Diferenta dintre aceste tipuri de argila rezida in continutul de minerale. Pentru mastile faciale, se utilizeaza cu precadere argila alba (Kaolin) pentru pielea uscata, argila verde Montmorillonite pentru pielea normala si grasa si argila Ghassoul pentru pielea grasa.

Masca de fata cu argila se obtine astfel: intr-un bol, puneti 3 linguri de argila verde Montmorillonite si adaugati apa pana umpleti bolul. Lasati bolul cateva minute, dupa care adaugati o ligura de ulei de alune, o lingurita de suc de lamaie si cateva picaturi de apa florala de menta, apoi amestecati rapid. Aplicati masca pe fata intr-un strat gros si stati cu ea 10-15 minute, apoi clatiti cu apa din abundenta. Argila se lipeste de impuritatile de pe piele, iar odata indepartata masca, acestea sunt eliminate, tenul ramanand curat, fin si luminos.

Daca aveti ten seboreic, masca cu argila verde Montmorillonite va va fi de mare ajutor, intrucat argila are proprietatea de a actiona precum un burete, absorband sebumul. De asemenea, datorita proprietatilor sale antiseptice si cicatrizante, argila accelereaza vindecarea cosurilor.

 

Argila – aliatul impotriva parului gras

Dupa cum am spus, argila Montmorillonite verde are capacitatea de a absorbi excesul de sebum. Dar nu numai pe acela din piele, ci si sebumul de la nivelul scalpului. Masca cu argila verde si ulei esential de rozmarin este foarte eficienta si se prepara usor: 4 linguri de argila verde se amesteca cu 10 picaturi de ulei de rozmarin. Separat, se dizolva in apa calduta o lingurita de sare marina fina, care se adauga peste amestecul de argila si ulei de rozmarin. Se completeaza recipientul cu apa si se aplica pe scalp. Dupa 15-20 de minute, parul se clateste cu apa din abundenta.

 

Argila inlatura senzatia de picioare grele

Daca va confruntati cu senzatia de picioare grele sau daca suferiti de varice – semne ale circulatiei deficitare – incercati baile alternative cu argila: inmuiati-va picioarele intr-un lighean cu apa fierbinte in care ati adaugat 3 linguri de argila extrafina, apoi mutati-le intr-un lighean cu apa rece, repetati, apoi terminati cu o baie de apa rece.

 

Argila indeparteaza mirosul neplacut de transpiratie

Argila absoarbe eficient transpiratia, impiedicand, totodata, inmultirea bacteriilor raspunzatoare de mirosul neplacut. Asa incat, daca aveti probleme cu transpiratia, pudrati-va subsuorile sau picioarele cu argila verde extrafina sau cu argila alba, iar problema se va remedia in scurt timp.

 

Alte intrebuintari externe ale argilei

Argila poate fi folosita in loc de pasta de dinti. Putina argila pusa pe periuta de dinti are exact aceleasi proprietati de curatare si protejare a dintilor si gingiilor ca si pasta de dinti.

Cateva linguri de argila adaugate in apa in care faceti baie fac pielea supla si fina. Totusi, nu trebuie sa apelati foarte des la aceasta metoda de ingrijire, nu pentru ca ar fi daunatoare pielii, ci pentru ca este daunatoare… scurgerii de la cada.

Este, de asemenea, utilizata si sub forma de cataplasme pentru ameliorarea infectiilor si a inflamatiilor. Puneti un strat gros de argila pe zona infectata, aplicati un bandaj pe care nu-l strangeti foarte tare si stati asa aproximativ doua ore. Atentie: acest remediu se foloseste doar in cazul in care pielea nu este afectata de tendinita si in cazul in care nu suferiti de dureri de spate sau de dureri musculare.

 

Utilizari interne ale argilei

Intrebuintata intern, argila trebuie diluata intr-un pahar cu apa sau se consuma apa de argila (intr-un pahar, amestecati argila si apa si lasati amestecul timp de o ora). Argila se va depune la fundul paharului, dar apa colecteaza toate mineralele din argila.

Argila lupta eficient impotriva problemelor de digestie, in special impotriva diareei, dar si impotriva infectiilor datorita proprietatilor antibacteriene.

 

Interactiunea argilei cu medicamentele

Efectele secundare ale excesului de argila sunt bine-cunoscute. Constipatia este unul dintre acestea. Apoi nu este de neglijat nici faptul ca argila poate anula efectele unora dintre medicamentele pe care vi le administrati. De aceea, intrebuintarea interna a argilei trebuie facuta doar daca aveti acordului medicului curant. De asemenea, argila este contraindicata copiilor si femeilor insarcinate.

 

 

Text: Oana Anghel

Surse: e-sante.fr; topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.