Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Apnee de somn

10 martie 2023
Share

Apneea de somn poate surveni la ambele sexe si la orice varsta. Ea este socotita, in unele cazuri, cauza mortii subite a nou-nascutului; frecventa apneei somnului creste cu varsta atunci cand puseele de apnee sunt foarte numeroase (mai mult de 30 in 6 ore), ele sunt raspunzatoare de o dezorganizare a somnului si de o oxigenare insuficienta a sangelui. Se estimeaza ca forma cea mai curenta si cea mai grava de apnee a somnului, apneea obstructiva a somnului, afecteaza un individ din o suta, intre varstele de 30 si 50 ani, cel mai adesea obez si care sforaie mult.

Tratament apnee de somn

Majoritatea bolnavilor fiind constituita din obezi, tratamentul consta, in primul rand, intr-o reducere a greutatii. In plus, trebuie evitat consumul de alcool cu doua ore inainte de culcare si sa nu se ia somnifere.

Un tratament eficace pentru apnee de somn exista deja de mai multi ani: prin aplicarea unei masti pe nas si gura in timpul somnului, se obtine mentinerea unei presiuni pozitive, constante in caile respiratorii; aerul, provenind de la un compresor, este trimis prin masca in caile nazale si in interiorul cailor respiratorii pentru a le mentine deschise.

Uneori este utila o interventie chirurgicala: ea consta din indepartarea totala sau partiala a valului palatin (palatoplastie), si chiar, in unele cazuri rebele, practicarea unei traheotomii (deschiderea traheei) pentru a scurt-circuita caile aeriene superioare.