Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Faringoplastie

13 decembrie 2010
Share

Interventie chirurgicala care vizeaza modificarea formei valului palatin.

Indicatii si tehnica – Faringoplastia consta, in general, in indepartarea unei parti a valului palatin pentru a trata sforaiturile, fie ca ele sunt sau nu asociate cu un sindrom de apnee de somn. Mai rar, ea vizeaza prelungirea valului palatin cu ajutorul unui grefon constituit din mucoasa a faringelui, in caz de malformatie (mai ales fanta labiopalatina).

Desfasurare si efecte secundare – Faringoplastia se practica sub anestezie locala, si atunci nu este necesar ca pacientul sa fie spitalizat, sau sub anestezie generala; ea necesita in acest din urma caz o spitalizare de 48 de ore. Urmarile postoperatorii sunt marcate prin dureri pe o durata de aproximativ o saptamana.

Complicatii si rezultate – Complicatia principala a faringoplastiei este aparitia unui reflux alimentar pe nas, dovedind o ablatie prea mare a valului palatin. Acest reflux este adesea asociat unei rinolalii (modificarea vocii, subiectul nemaiputand sa pronunte corect sunetele ocluzive (b, p, d, t, g si k)). Mai mult de 80% dintre faringoplastii practicate pentru inlaturarea sforaiturilor dau bune rezultate; in caz de esec, este posibila repetarea interventiei.