Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Anemiile

1 octombrie 2007
Share

Se spune despre o persoana ca ar fi anemica. Spunem frecvent ca bolile anemiaza sau ca in cazul unei inflamatii in organism e posibil sa apara o anemie. Dar stim ce inseamna de fapt anemia? De cate feluri este ea? Dar mai ales cum se poate trata?

Anemia este o conditie clinica relativ frecvent intalnita, definita prin scaderea numarului de eritrocite (globule rosii) circulante, a hemoglobinei si/sau a hematocritului cu un volum sangvin normal. Anemia este determinata de o anomalie ereditara (care exista de la nastere) sau dobandita a globulelor rosii sau precursorilor acestora, dar poate fi si o manifestare a unei boli nehematologice.

Cum apare anemia?
Practic, anemia apare prin trei mecanisme de baza: pierderea de sange, cu diverse cauze (hemoragie), productia ineficienta a globulelor rosii si distrugerea crescuta a globulelor rosii. Anemia apare cand hemoglobina scade sub valorile normale (14-17 g/dl la barbati, respectiv 12-15 g/dl la femei, dar in general pacientii cu hemoglobina sub 8 g/dl au manifestari evidente de anemie).

Cum se manifesta anemia?

Manifestarile clinice ale anemiei depind de cauza, severitatea si modalitatea de aparitie a acesteia. Anemia severa este mai bine tolerata daca apare in mod treptat.

In cele mai multe cazuri anemia se manifesta prin astenie, scaderea capacitatii de munca, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap persistente, ameteli, apatie. Pielea si mucoasele devin palide, iar limba este de obicei lucioasa si neteda. In stadiul urmator apare tahicardia (batai rapide ale inimii cu durata mica de manifestare care apar relativ brusc), hipotensiunea arteriala, dispnee de efort (respiratie dificila la eforturi medii cu senzatia de lipsa de aer). Aparitia anemiei se poate face brusc – in acest caz vorbim despre anemie acuta, sau lent, in acest caz fiind vorba despre o anemie cronica (situatie mai frecvent intalnita).

Anemia acuta

Anemia acuta este in cele mai multe cazuri grava, implicand un risc vital. Ea se datoreaza unei distrugeri bruste si masive de globule rosii sau sectionarii unui vas mare de sange. Se caracterizeaza prin paloare accentuata, ameteala, vedere incetosata. Tahicardia si sincopa pot semnala o anemie acuta care necesita abordare medicala de urgenta. Desi, procentual, anemiile acute sunt mai putin numeroase fata de cele cornice, ele sunt indiscutabil mult mai periculoase, deoarece impun un tratament de urgenta, prezentarea la spital sau solicitarea serviciului de ambulanta trebuind sa se faca imediat.

Anemia cronica

Cea mai frecventa dintre anemiile cronice este cea prin carenta de fier. Aceasta carenta poate aparea in patru situatii:
alimentatie saraca in fier (caz mai rar intalnit, deoarece organismul uman are de obicei suficiente rezerve de fier); In conditii care necesita aport crescut de fier, cum sunt sarcina si lactatia la femeile tinere sau perioada de crestere la copil; Proasta absorbtie a fierului la nivelul tubului digestiv (de exemplu la bolnavii care au suferit interventii chirurgicale in sfera digestiva); In cazul unor sangerari cronice in cantitati reduse/medii, care pot fi obiectivate cu oarecare intarziere, deoarece bolnavul nu le observa initial. Astfel de sangerari cronice pot aparea in: ulcerul gastric, cancerul gastric, hernia hiatala, cancerul de colon, boli inflamatorii ale colonului, fibromatoza uterina etc. Pentru evidentierea unei surse ascunse a sangerarii se poate efectua gastroscopie, colonoscopie si consult ginecologic. Un alt tip de anemii cronice, lent instalate, sunt cauzate de infectii cronice, inflamatii cronice, tumori maligne, iradieri, intoxicatii cu plumb sau cu insecticide.

Exista si anemii cauzate de carenta de vitamina B12 sau acid folic. Aceast tip de anemie este mai putin frecvent decat cel prin carenta de fier si dezechilibrul existent se regleaza prin aport alimentar combinat cu administrarea de vitamina B12 si acid folic.

Ce e de facut in caz de anemie?

Daca pentru anemiile acute necesitatea unui tratament de urgenta in mediul spitalicesc este absolut necesara, pentru cele cronice prezentarea la medic va conduce la cateva analize uzuale. In urma acestora, se va stabili diagnosticul de anemie urmand ca in urma altor teste sa se stabileasca si tipul acesteia. Dupa stabilirea tipului, medicul va cauta si etiologia (cauza) anemiei. Astfel, un diagnostic complet va fi de exemplu anemie cronica prin deficit de fier secundara unei fibromatoze uterine. De abia in momentul in care stim cauza anemiei, tipul si severitatea acesteia, se poate alege tratamentul. Este bine de stiut ca acesta nu poate fi stabilit decat de catre medic si evolutia oricarei anemii trebuie urmarita pana la normalizarea testelor sangvine si chiar dupa aceea.

Retineti!
Anemiile sunt entitati clinice bine definite, care beneficiaza de investigatii si tratamente corespunzatoare, conditia esentiala fiind sa ne prezentam la medic atunci cand exista astenie, scaderea capacitatii de munca, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap (cefalee), ameteli, apatie, insotite de paloarea tegumentelor si mucoaselor.

Dr. Alin Popescu

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.