Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Analizele de laborator pe intelesul tuturor

8 noiembrie 2017
Share

Multi dintre noi sunt reticienti la ideea de a merge la medic atunci cand nu ii supara nimic. Un adult sanatos, care aparent nu are niciun motiv de ingrijorare pentru a solicita un consult medical, ar trebui totusi sa efectueze periodic un set de analize de baza, stiut fiind faptul ca este mai usor sa previi sau sa depistezi o boala intr-un stadiu incipient decat intr-o faza in care s-au instalat deja complicatii.

Ce cuprinde un astfel de set de analize uzuale?
1. Hemograma cu formula leucocitara, hemoglobina, hematocrit
Aceasta analiza ofera un tablou complet al numarului, distributiei si dimensiunilor celulelor din sange si este utila in principal in depistarea formelor usoare sau medii de anemie, care pot evolua initial fara simptome.
La femeile in perioada de activitate sexuala se intalneste frecvent anemia feripriva (din cauza lipsei fierului necesar sintezei de hemoglobina), ce are drept cauza principala sangerarile cronice legate de menstre, avorturi si sarcini. In aceste cazuri, efectuarea suplimentara a sideremiei (concentratia fierului in sange) stabileste diagnosticul.
O alta forma de anemie care de cele mai multe ori trece neobservata la examenele de rutina este betatalasemia minor, care se transmite genetic si care are la baza o tulburare in sinteza de hemoglobina. Acest tip de anemie se manifesta de-a lungul vietii ca o anemie cronica usoara, care nu raspunde la tratamentul cu fier (sideremia este normala sau crescuta). In urma numarului mare de hemoleucograme efectuate in laborator, putem concluziona: betatalasemia minor apare destul de frecvent in randul populatiei, ea fiind depistata la pacientii apartinand tuturor grupelor de varsta, care nu au stiut pana in acel moment ca au aceasta afectiune. Mentionam ca betatalasemia minor este suspectata atunci cand exista modificari specifice de hemograma, dar pentru confirmare este necesar sa se lucreze electroforeza de hemoglobina.

2. Glicemia
Prin glicemie se determina concentratia glucozei in sange. Este utila in depistarea precoce a diabetului zaharat, in special la persoanele care au avut in familie asemenea cazuri de boala. Aceasta analiza se efectueaza dimineata pe nemancate.

3. Lipidele sangvine: trigliceridele, colesterolul si fractiunile sale (LDL, VLDL si HDL colesterol)
Acestia sunt parametrii utili in stabilirea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare (este importanta calcularea raportului colesterol/HDL colesterol). Mentionam ca HDL colesterol reprezinta fractiunea care are un rol protector fata de afectiunile cardiovasculare. Aceste analize trebuie efectuate obligatoriu pe nemancate, dupa ce cu o saptamana inainte de recoltare s-a pastrat un regim alimentar echilibrat, pentru a exclude cresterile tranzitorii ale lipidelor induse de mesele copioase.

4. Analiza urinii
Prima urina de dimineata reprezinta un test de baza pentru depistarea unor afectiuni renale (infectii, litiaza), dar si pentru boli sistemice.

5. La barbatii peste 50 ani este utila determinarea anuala a PSA (antigen specific prostatic) – un test pentru depistarea cancerului de prostata.
Subliniem faptul ca nu orice crestere a valorii PSA inseamna cancer de prostata, rezultatele obtinute trebuind sa fie corelate cu examenul clinic si alte explorari. Ceilalti markeri tumorali precum: CEA, CA15-3, CA19-9 etc. nu sunt utili in diagnosticul precoce al diferitelor forme de cancer, ci in stabilirea prognosticului si tratamentului la pacientii care au deja stabilit diagnosticul de boala neoplazica. Efectuarea la cerere a markerilor tumorali („sa vad daca am sau nu cancer!”), poate crea confuzii grave si nu este recomandata.

Analizele necesare pentru depistarea afectiunilor cu transmitere sexuala
Sfatuim persoanele cu parteneri sexuali multipli sau pe cei ce au un partener sexual cu contacte multiple, persoanele care au lipsit o perioada indelungata sau care s-au nascut intr-o zona cu prevalenta mare a HIV, sa efectueze periodic serologia sifilis (cunoscuta si sub denumirea de RBW sau VDRL), testul HIV, precum si teste pentru diagnosticul infectiei cu Chlamydia (antigen Chlamydia din secretii genitale atat la femei cat si la barbati). Este bine de stiut ca infectia cu Chlamydia, cea mai frecventa dintre bolile cu transmitere sexuala, poate evolua fara simptome sau cu simptome minore ce pot trece neobservate. Nedepistarea la timp poate produce infertilitatea la femei.

Dr.Cristina Mambet,
Medic de laborator – Laboratorul Medicover Rombel Bucuresti,
Centre de recoltare Medicover:
Centrul Medical Medicover Plevnei,
Centrul Medical Medicover Grozovici.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.