Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

VSH marit? Afla ce indica aceasta analiza

7 aprilie 2023
Share
VSH marit? Afla ce indica aceasta analiza

Un VSH marit poate avea o multime de semnificatii. Uneori, VSH-ul marit poate indica prezenta unei afectiuni grave. VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor) este o analiza de sange uzuala care evalueaza rapiditatea cu care globulele rosii (hematiile) se depun in tubul de recoltare. Cresterea vitezei de sedimentare poate indica existenta multor afectiuni. De aceea, aceasta analiza trebuie insotita intotdeauna de teste medicale suplimentare menite sa dezvaluie problema subiacenta. Hematiile sunt celulele raspunzatoare cu transportul substantelor nutritive din stomac si intestine. Respectiv al oxigenului si dioxidului dinspre si inspre plamani catre si dinspre intreg organismul. In conditii normale, celulele rosii se sedimenteaza lent in urma recoltarii unei probe de sange, datorita incarcaturii negative de la suprafata acestora, care nu permite agregarea lor. In contextul existentei unor afectiuni, celulele rosii se pot sedimenta fie accelerat, fie mult prea lent. Ambele situatii pot fi declansate de o varietate de factori.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

VSH – informatii generale

Evaluarea VSH-ului – a vitezei, asadar, cu care hematiile se sedimenteaza − este inclusa in pachetul de analize de rutina a caror efectuare este recomandata cel putin o data pe an. Cresterea VSH-ului (VSH marit) indica prezenta unei inflamatii/infectii, acute sau cronice, a unei afectiuni de lunga durata (cronicizata) ori autoimune sau functionarea deficitara a unor organe (plamani, rinichi, ficat).

La nevoie, pentru a depista un VSH marit, medicul de familie va poate sugera sa faceti un test de sange daca resimtiti urmatoarele simtpome:

  • dureri de cap;
  • febra;
  • pierdere in greutate fara nicio explicatie;
  • pierderea poftei de mancare;
  • rigiditatea articulatiilor;
  • dureri de gat sau umar.

Analizele de sange sunt proceduri medicale care presupun riscuri minime. Acesta este si cazul testului VSH. Iata ce pot consta eventualele complicatii:

  • sangerare (de la usoara la excesiva);
  • hematom;
  • vanatai;
  • lesin;
  • inflamatia venei;
  • infectie;
  • stari de ameteala.

In cele mai multe dintre cazuri, pacientul simte o durere usoara pana la moderata atunci cand acul ii intepa pielea. Ulterior, durerea poate fi resimtita, pentru scurt timp, in cazul atingerii locului in care s-a facut recoltarea. SFAT: Daca nu va simtiti confortabil la vederea sangelui, s-ar putea sa va confruntati cu neplaceri si atunci cand vedeti cum este extras sange din corpul dumneavoastra. De aceea, in momentul recoltarii, este indicat sa va uitati in directia opusa bratului dumneavoastra.

VSH marit? Afla ce indica aceasta analiza

Care este scopul testelor VSH?

Scopul testelor VSH nu se limiteaza doar la a depista un VSH marit, ci si la a identifica prezenta unei boli, a evolutiei acesteia si a eficientiei tratamentului prescris de catre medic.

Specialistul poate solicita analize in acest sens atunci cand are suspiciunea ca exista o afectiune care provoaca o inflamatie undeva in corp. Sunt numeroase boli inflamatorii care pot fi depistate cu ajutorul unui test VSH. Spre exemplu, poate fi solicitat atunci cand exista posibilitatea ca artrita sa provoace dureri si inflamatii la nivelul articulatiilor sau cand exista simptome digestive cauzate, probabil, de boli inflamatorii intestinale.

Un medic mai poate un test VSH atunci cand o persoana are simptome care sugereaza polimialgia reumatică, vasculita sistemica sau arterita temporala, cum ar fi dureri de cap, dureri de gat sau umeri, dureri pelvine, anemie, apetit slab sau scadere inexplicabila in greutate.

Artrita gatului: cauze, simptome si tratament

Cum se realizeaza testul VSH?

Pentru a afla daca aveti sau un un VSH marit, este necesar sa va supuneti unei recoltari de sange. Intreaga procedura dureaza aproximativ doua minute si consta in urmatorii pasi:

  1. Personalul medical alege bratul din care se va face recoltarea;
  2. Pielea de deasupra venei este curatata;
  3. Personalul medical introduce un ac pentru a putea face recoltarea;
  4. Dupa recoltare, acul este indepartat si locul punctiei acoperit pentru a opri orice sangerare.

vsh marit, vsh crescut, valori normale vsh, analiza vsh, test vsh, simptome vsh marit, diagnostic vsh,

VSH marit: cauze principale

Un VSH marit cu mult peste valorile de referinta sugereaza existenta unor boli grave precum limfom, mielom multiplu, carcinom, artrita reumatoida, infectii severe precum endocardita bacteriana. De la sarcina sau o simpla eroare, o simpla analiza de sange poate indica o multime de afectiuni.

Cauze VSH marit

Mai concret, VSH-ul marit poate aparea in urmatoarele situatii:

  • orice tip de infectii (bacteriene, virale, parazitare, fungice);
  • boli inflamatorii, precum artritele, guta, nefrita, boala inflamatorie pelvina s.a.
  • anemie acuta sau generata de o boala cronica;
  • boli cu transmitere sexuala, precum sifilisul;
  • boli autoimune, precum lupusul;
  • cancer (limfom, mielom multiplu, carcinom etc.);
  • boli de colagen;
  • boli renale, hepatice, pulmonare;
  • boli tiroidiene (hipotiroidism, hipertiroidism);
  • sarcina;
  • obezitate;
  • varsta inaintata, corelata cu un nivel de LDL-colesterol ridicat;
  • administarea anumitor medicamente (anticonceptionale, ciclosporina, metildopa, dexametazona, fluvastatina, vitamina A etc).

Valorile normale ale VSH-ului

La barbatii sub 50 de ani, valoarea normala a VSH-ului este mai mica de 15 mm/h, crescand progresiv odata cu inaintarea in varsta: 50-85 de ani – <20 mm/h, iar peste 85 de ani – <30 mm/h.

La femeile cu varsta sub 50 de ani, valoarea normala a VSH-ului este mai mica de 20 mm/h, pentru femeile intre 50 si 85 de ani este <30 mm/h, iar pentru cele peste 85 de ani – <42 mm/h.

In cazul copiilor, valorile standard ale VSH-ului sunt <10 mm/h.

In cazul femeilor insarcinate, VSH-ul poate avea valori mai mari, fara ca acesta sa indice insa existenta unei afectiuni. Astfel, in saptamanile de sarcina 1-20, valorile normale ale VSH-ului sunt cuprinse intre 18 si 48 mm/h, iar in saptamanile 21-40, intre 30 si 70 mm/h.

Nu in ultimul rand, un VSH marit este corelat si cu etapa premenstruala, valorile acestuia revenind la normal in perioada menstruatiei.

VSH marit. Ce urmeaza?

Daca analizele vor indica un VSH marit, medicul va dori sa efectuati teste suplimentare, inclusiv un alt test VSH. Aceste probe pot ajuta medicul dumneavoastra sa descopere o afectiune ascunsa si, implicit, sa va ghideze mai departe catre un specialist care sa va recomande un plan de tratament. Daca intr-adevar aveti o afectiune care se incadreaza in posibilitatile de mai sus, testele suplimentare pot ajuta, de asemenea, la masurarea eficacitatii tratamentului si la urmarirea VSH-ului pe termen lung.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.