Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Alopecia areata, una dintre cauzele caderii parului

15 ianuarie 2001
Share

Alopecia areata (pelada) este o boala dermatologica ce se caracterizeaza prin caderea parului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de par avand forma rotunda sau ovalara. Boala poate afecta insa si alta zona cu par (gene, sprancene, barba, axile, inghinal etc.) si poate aparea la orice varsta. Pierderea parului nu este insotita de niciun simptom. De aceea este descoperita intamplator, adesea la coafor sau frizer.

Cauze
Cauza pirderii parului ramane un mister. Alopecia areata este o boala a sistemului imunitar, aceasta determinand inexplicabil caderea parului din anumite regiuni. Poate aparea sporadic sau la mai multi membri ai aceleasi familii. Unii dintre pacienti pot face ulterior si alte boli ale sistemului imunitar, cum ar fi vitiligo sau anemie pernicioasa.
Alopecia areata nu este o boala contagioasa si nu este influentata de regimul alimentar. Uneori poate aparea dupa un eveniment stresant, dar nu s-a demonstrat direct rolul acestuia in aparitia bolii.

Evolutie
Boala evolueaza in trei stadii: pierderea brusca a parului, extinderea zonelor afectate si recresterea parului, aceasta etapa avand loc dupa luni sau ani de zile.
Formele severe ale bolii sunt:
Alopecia totala este caracterizata prin pierderea totala a parului de pe cap, aparand la 5% dintre bolnavi.
Alopecia universala este forma in care bolnavii pierd parul de pe intregul corp si se manifesta la 1% dintre bolnavi.
Aceste doua forme apar mai ales la persoanele de varste mici si la cei care sufera in paralel de astm sau eczeme.

De ce este o boala neplacuta?
Alopecia areata nu produce handicap fizic si nu este o boala grava din punct de vedere medical. Cu toate acestea, pentru bolnav, este o afectiune stresanta din punct de vedere psihologic si emotional, din cauza impactului estetic negativ.

Tratament
Pentru stabilirea tratamentului este recomandabil sa fiti consultat de un medic dermatolog, chiar daca in 1/3 din cazuri se poate produce o crestere spontana a parului. In aceste cazuri parul creste la inceput grizonat sau alb, dar dupa un timp revine la culoarea initiala.
Recresterea naturala a parului poate fi grabita prin tratament. Exista o multitudine de tratamente (corticosteroizi topici, cignolin, difenciprona, minoxidil, corticosteroizi intralezionali etc.), dar niciunul nu are rezultate perfecte la toti pacientii. Unele dintre tratamente produc doar ameliorari temporare si parul poate recadea de indata ce tratamentul a fost oprit.
Pentru alopeciile care se extind pe suprafete mari, succesul tratamentului este mai mic. Unii recomanda tratamente generale cu corticosteroizi sau ultraviolete, dar cu efecte secundare negative numeroase asupra organismului.
La alegerea tratamentului este important sa discutati cu medicul dumneavoastra avantajele si dezavantajele fiecari metode si sa o alegeti pe cea optima.
Pentru cazurile in care boala evolueaza de multa vreme si este rezistenta la tratament, singura solutie este peruca.
Pacientii la care tratamentul nu a dat rezultatele asteptate pot beneficia de consiliere pentru a fi ajutati sa-si capete increderea in sine si sa poata avea o viata normala.

Dr. Raluca Popescu,
Medic primar dermatolog,
Centrul Medical Medicover Grozovici,
Telefon: 021/212.21.55

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.