Alopecia areata (pelada) este o boala dermatologica ce se caracterizeaza prin caderea parului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de par avand forma rotunda sau ovalara. Boala poate afecta insa si alta zona cu par (gene, sprancene, barba, axile, inghinal etc.) si poate aparea la orice varsta. Pierderea parului nu este insotita de niciun simptom. De aceea este descoperita intamplator, adesea la coafor sau frizer.
Cauze
Cauza pirderii parului ramane un mister. Alopecia areata este o boala a sistemului imunitar, aceasta determinand inexplicabil caderea parului din anumite regiuni. Poate aparea sporadic sau la mai multi membri ai aceleasi familii. Unii dintre pacienti pot face ulterior si alte boli ale sistemului imunitar, cum ar fi vitiligo sau anemie pernicioasa.
Alopecia areata nu este o boala contagioasa si nu este influentata de regimul alimentar. Uneori poate aparea dupa un eveniment stresant, dar nu s-a demonstrat direct rolul acestuia in aparitia bolii.
Evolutie
Boala evolueaza in trei stadii: pierderea brusca a parului, extinderea zonelor afectate si recresterea parului, aceasta etapa avand loc dupa luni sau ani de zile.
Formele severe ale bolii sunt:
Alopecia totala este caracterizata prin pierderea totala a parului de pe cap, aparand la 5% dintre bolnavi.
Alopecia universala este forma in care bolnavii pierd parul de pe intregul corp si se manifesta la 1% dintre bolnavi.
Aceste doua forme apar mai ales la persoanele de varste mici si la cei care sufera in paralel de astm sau eczeme.
De ce este o boala neplacuta?
Alopecia areata nu produce handicap fizic si nu este o boala grava din punct de vedere medical. Cu toate acestea, pentru bolnav, este o afectiune stresanta din punct de vedere psihologic si emotional, din cauza impactului estetic negativ.
Tratament
Pentru stabilirea tratamentului este recomandabil sa fiti consultat de un medic dermatolog, chiar daca in 1/3 din cazuri se poate produce o crestere spontana a parului. In aceste cazuri parul creste la inceput grizonat sau alb, dar dupa un timp revine la culoarea initiala.
Recresterea naturala a parului poate fi grabita prin tratament. Exista o multitudine de tratamente (corticosteroizi topici, cignolin, difenciprona, minoxidil, corticosteroizi intralezionali etc.), dar niciunul nu are rezultate perfecte la toti pacientii. Unele dintre tratamente produc doar ameliorari temporare si parul poate recadea de indata ce tratamentul a fost oprit.
Pentru alopeciile care se extind pe suprafete mari, succesul tratamentului este mai mic. Unii recomanda tratamente generale cu corticosteroizi sau ultraviolete, dar cu efecte secundare negative numeroase asupra organismului.
La alegerea tratamentului este important sa discutati cu medicul dumneavoastra avantajele si dezavantajele fiecari metode si sa o alegeti pe cea optima.
Pentru cazurile in care boala evolueaza de multa vreme si este rezistenta la tratament, singura solutie este peruca.
Pacientii la care tratamentul nu a dat rezultatele asteptate pot beneficia de consiliere pentru a fi ajutati sa-si capete increderea in sine si sa poata avea o viata normala.
Dr. Raluca Popescu,
Medic primar dermatolog,
Centrul Medical Medicover Grozovici,
Telefon: 021/212.21.55
Buna ziua,
Alopecia areata se caracterizeaza prin caderea parului pe unele portiuni de pe corp sau de la nivelul scalpului. Rar aceasta pierdere este mai mare de 50% din intreaga suprafata a scalpului. Zonele ramase fara par au forma ovalara sau rotunda. Alopecia areata se poate asocia cu alte boli autoimune ca tiroidita hashimoto, boala Addison sau vitiligo.In ceea ce priveste tratamentul ma indoiesc ca acesta ar fi cauza.Trebuie vazut insa daca sora dumneavoastra mai ia si alte medicamente decat cele pentru boala Addison. Pentru a elucida cauza exacta a acestei probleme va sfatuiesc sa mergeti cu sora dumneavoastra la un medic dermatolog.
Dr. Alin Popescu
si mie imi aparuse ceva pete in barba , la inceput rotund o pata cam de 1,5cm dar nu am dat importanta! acum in mijlocul petei mi-a crescut la loc parul si a ramas ca o insula dar vad ca parul continue sa reapara! in mare parte mi sa spus ca din cauza stresului acumulat! si cred ca este posibil! la fiecare barbierit fac economie 0, 0006% din bic!
hahaha
misto si span! ai fata curata nu alergi dupa geluri de barbierit nu dupa match 3 5 nu dupa after shave nu zgarai nici o fufa cu barba!
Pentru toata lumea: pe langa tratamentul medicului, e
bine sa va dati cu apa sfintita pe tot capul/zona afectata (dupa spalare) -nu
doar local, chiar si dupa ce v-a crescut parul. De trei ori am avut problema
asta pana acum, iar in primele doua „episoade”, dupa crestere am
renuntat la acest bun obicei, insa dupa a treia oara (acum 5 ani)am continuat
cu aoa sfintita pana in prezent si ma rog la Dumnezeu sa nu mai recidiveze
boala asta vreodata. Beti si dimineata aghiasma.Uitati aici reguli si
informatii privitoare la felul aghiasmei, cat si cand se ia: http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/botezul-domnului-boboteaza/aghiasma-sfintita-128165.html
http://biserica.org/ro/viataduhovniceasca/ghidpastoral/aghiasma.htm
N-am fost un adevarat crestin ortodox
[nu m-am spovedit si impartasit( nu va sfatuiesc sa stati asa)-dar trebuie sa
incep] insa cred ca daca mergeti la slujbe (si la Taina Sfantului Maslu) si va
rugati la Dumnezeu si la sfinti sa mijloceasca pentru voi, or sa vi se intample
lucruri si mai frumoase. Mentionez ca nu am fost atat de tare in credinta incat
sa abandonez tratamentul medicamentos si sa merg numai pe incredere totala,
deci nu-mi permit sa va zic faceti asa sau in alt fel, doar va recomand sa
cititi urmatoarele pasaje din Biblie (pe care am inceput s-o citesc la mult
timp dupa aceste incercari): Cartea înţelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah
(Ecclesiasticul)<>
Apoi Cartea Proorocului Isaia capitolul 38: <>
Cautati pe internet ca o sa gasiti foarte
multe marturii despre oameni pe care Dumnezeu i-a vindecat in mod miraculos. Sanatate
Sunt un tip, daca se intreba cineva.