Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente bogate in vitaminele B

3 februarie 2023
Share
Alimente bogate in vitaminele B

Complexul de vitamine B joaca un rol foarte important in ceea ce priveste transformarea alimentelor in energie si ajuta, de asemenea, la metabolizarea grasimilor si proteinelor. Acest complex este format din opt elemente cu numeroase beneficii pentru sanatate: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Intalnit in foarte multe alimente, complexul de B-uri ajuta la prevenirea si tratarea anumitor probleme de sanatate, printre care: depresie, anxietate, oboseala, probleme ale inimii, ale pielii, sindrom premenstrual etc.

Fiecare element in parte este esential pentru anumite functii ale organismului, iar cea mai buna sursa de B-uri o reprezinta alimentele.

Sa descoperim impreuna aceste alimente bogate in vitaminele B.

Surse de vitamina B1

Vitamina B1 este un nutrient esential pentru ca organismul sa functioneze bine din punct de vedere celular, dar si pentru a mentine functiile mai multor organe. Lipsa vitaminei B1 duce la aparitia unor probleme in ceea ce priveste sistemul nervos, dar si circulatia sangvina. Printre cele mai bogate alimente in vitamina B1 se numara semintele de floarea-soarelui, fisticul, nucile, cerealele integrale, fasolea, porumbul gatit, nucile de Macadamia etc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Alimente care contin vitamina B2

Vitamina B2, numita si riboflavina, actioneaza in mai multe feluri pentru organism. In primul rand, ajuta celulele sa produca energie si mentine buna functionare a organelor, precum ficatul, rinichii si inima. Nutritionistii chiar spun ca este nevoie de un anumit nivel de riboflavina pentru ca organismul sa fie in forma maxima. De aceea, cand vine vorba despre alimentele care contin vitamina B2, cele mai indicate sunt: ciupercile, spanacul, laptele, pastaile de soia, nucile si ouale.

Surse alimentare bogate in vitamina B3

Niacina, cunoscuta, de asemenea, sub denumirea de B3, este necesar sa fie introdusa in dieta. Aceasta vitamina este una dintre cele mai comune vitamine, asa ca este relativ usor sa consumati alimente care sa o contina. In plus, vitamina B3 ajuta organismul sa sintetizeze acizii grasi de care are nevoie, colesterolul si hormonii. Pentru doza zilnica de vitamina B3 consumati carne alba, carne de miel, alune, cartofi, ton, somon, sparanghel, morcovi, zmeura, pepene galben, vinete, mazare, varza creata. Vitamina B3 este responsabila, totodata, de producerea energiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Cele mai bogate surse de vitamina B5

Daca ar fi sa facem o lista scurta in care sa se regaseasca alimentele cele mai bogate in vitamina B5, am aminti iaurtul, avocado, cartofii dulci, ouale, semintele de floarea-soarelui, conopida, porumbul, varza creata si zaharul. Aceasta vitamina este deosebit de importanta in ceea ce priveste sustinerea efortului fizic. Simptomele deficitului de vitamina B5 includ oboseala si senzatia de slabiciune.

Alimente care contin vitamina B6

Vitamina B6 micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima, a maladiilor Parkinson si Alzheimer, precum si a altor boli degenerative. In plus, ajuta la formarea serotoninei, esentiala pentru sanatatea sistemului nervos. Ajuta la producerea vitaminei B3, la formarea hemoglobinei etc. Cele mai cunoscute alimente care contin vitamina B6 sunt cartofii gatiti in coaja, bananele, somonul, carnea de pui, spanacul, avocado, carnea de curcan, fasolea pastai etc. Carenta de vitamina B6 se manifesta printr-o stare de nervozitate continua, inflamarea limbii, ulceratii in colturile gurii etc.

Vitamina B7 sau biotina

 Biotina ajuta la procesarea zaharului si grasimilor, fiind necesara mai ales in cazul femeilor insarcinate care trebuie sa consume morcovi, migdale, alune, lapte de capra, lapte de vaca, fructe de padure, ceapa, castraveti, varza. Cand o femeie este insarcinata si nu beneficiaza de vitamina B7 atat cat ar trebui, ar putea aparea anumite deficite atat in ceea ce priveste bebelusul,  cat si mama, decolorarea pielii putand fi un indicator al acestor deficite.

Vitamina B9 sau acidul folic

Vitamina B9 este necesara in cazul femeilor insarcinate, ajutand la prevenirea defectelor congenitale. Desi uneori vitamina B9 este luata sub forma de supliment, adesea este intalnita in legumele cu frunze verzi, printre care spanacul, apoi semintele de mustar, sparanghelul, rosiile, lintea, citricele, ficatul de pasare etc.

Alimente care contin vitamina B12

Printre cele mai bogate alimente in vitamina B12 se numara tonul, somonul, lactatele, fructele de mare, ouale, carnea de pui sau ficatul de porc. Printre functiile acestei vitamine amintim: reducerea riscului anemiei, functionarea normala a celulelor, inlaturarea starii de oboseala, avand un rol la fel de important pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.