Revista care te menține sănătos

Știri

Afla ce aliment-minune protejeaza dintii impotriva cariilor

11 iunie 2013
Share

Branza ajuta la reducerea cariilor, deoarece neutralizeaza placa dentara, potrivit unui nou studiu, cel putin asta sustin cercetatorii care au descoperit ca produsele lactate sunt extraordinar de benefice. Asadar, branza creeaza un film protector in jurul dintilor. Cu cat este mai mare pH-ul la suprafata dintilor, cu atat acidul care se formeaza in cavitatea bucala este impiedicat sa atace dantura, aceasta fiind mai protejata impotriva eroziunii dentare ce produce carii.

Cercetatorii de la Academia de Stomatologie Generala din Statele Unite au realizat un studiu pe un numar de 68 de copii intre 12 si 15 ani, pe care i-au impartit in trei grupuri. Un grup a fost rugat sa consume o anumita varietate de branza, un alt grup, iaurt fara zahar si cel de-al treilea grup, un pahar de lapte. Nivelul pH-ului a fost masurat atat inainte de testare, cat si dupa zece minute, dupa 20 de minute, si la jumatate de ora dupa.

In cazul celor care consumasera lapte si iaurt, nivelul pH-ului nu suferise nicio modificare, in timp ce, in cazul celor care consumasera branza, s-a observat o crestere semnificativa a nivelului pH-ului, dupa fiecare interval de timp. Cercetatorii spun ca branza creste nivelul de saliva, modul natural prin care organismul mentine pH-ul la un nivel normal. In plus, branza elibereaza anumiti compusi chimici care formeaza un strat protector impotriva acizilor care ataca smaltul dintilor.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.