Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Acnee

10 mai 2023
Share

Dermatoza cronica (acneea) ce este cauzata de inflamatia foliculului pilos sebaceu al fetei si toracelui. Cea mai frecventa este acneea vulgara care se manifesta mai mult la adolescenti. Acneea tropicala apare in zone calde. Acneea medicamentoasa are drept cauza expunerea la agenti comedogeni si acneigeni (huila, hidrocarburi clorate). De asemenea, se manifesta si la persoanele care lucreaza in industria medicamentului (si in farmacii), prin expunere la diferite cosmetice si la produsi ce contin halogeni (Cl, Br, I).

Acnee, cauze

Acneea are drept cauze distensia foliculilor pilosi prin acumulare de sebum si de cheratina, secretata in exces de peretele foliculului. Procesul este asociat si cu o proliferare de bacterii anaerobe ce antreneaza o inflamatie perifoliculara. La pubertate secretia sebacee creste, ea depinzand de androgeni, produsi de suprarenale. Unele medicamente pot provoca acnee. Acestea sunt: corticosteroizii, androgenii, barbituricele, izoniazida, bromurile, rifampicina si iodurile. De asemenea, produsele cosmetice grase pot provoca sau predispune la acnee.

Acnee, simptome

Acneea apare in zone in care se afla multe glande sebacee: fata, piept, partea superioara a spatelui, umeri, gat. Leziunile se prezinta sub forma unor puncte negre, microchisturi (puncte albe), papule si chisturi (tumefactii cutanate), de dimensiuni mari. Totodata, leziunile prezinta uneori cacatrici roz care pot disparea dupa un timp sau persista.

In ceea ce priveste preventia, nu este necesar un regim alimentar. Persoanei in cauza i se recomanda spalarea fara sapun sau folosirea unui lichid de curatare, o solutie cu pH acid slab.

Acnee, tratament

Niciun tratament nu este eficace imediat. Tratamentul local (topic) se face cu peroxid de benzoil, acid retinoic si lotiuni care contin antibiotice. Razele solare au efect benefic tranzitoriu. In unele cazuri tetraciclina si eritromicina pe cale orala, tratament de cateva saptamani sau luni in doze moderate, elimina sau diminueaza numarul de bacterii foliculare, avand si actiune antiinflamatoare. Retinoidele orale constituie un progres considerabil in tratamentul acneii grave. Ele scad secretia sebacee si elimina definitiv acneea in 5-8 luni de tratament. Retinoidele sunt compusi sintetici cu vitamina A.

Tratamentul necesita o supraveghere stricta deoarece genereaza efecte secundare (efecte cutanate, actiune asupra lipidelor serice si a ficatului, dar mai ales efecte teratogene).

Chisturile pot fi tratate prin injectare directa in locul lezat.

Acneea dispare adesea spontan.

#tags   \