Revista care te menține sănătos

Medicină generală

6 beneficii importante ale albastrului de metilen

Adelina Mariş; surse: holisticnootropics.com, thefuelstop.com, news-medical.net
30 septembrie 2022
Share
6 beneficii importante ale albastrului de metilen

Când spunem albastru de metilen, cei mai mulți ne aducem aminte de acel moment din copilărie când limba devenea albastră după un tratament pentru durerile de gât. Fiind vorba de un medicament sintetizat pentru prima dată în anul 1876, despre albastru de metilen trebuie să știm că înainte de toate a fost doar un colorant folosit pentru diverse țesături textile. În medicină, a ajuns să fie folosit pentru a inactiva anumiți microbi. De asemenea, a fost unul dintre primele medicamente chimioterapeutice testate la om, fiind folosit pentru tratarea malariei, în 1891. S-a administrat cu succes în afecțiuni precum methemoglobinemie, vasoplegie, în șoc septic, în chimioterapie pentru cancer, dar și în boala Alzheimer.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Septocalmin Islandica. Conţine extract de Cetraria islandica şi este recomandat pentru calmarea iritaţiei gâtului şi faringelui, ameliorarea tusei.

Cunoscut și sub denumirea de clorura de metiltioniniu, despre albastru de metilen se știe că și-a primit titulatura de primul medicament complet sintetic din medicină. Este un compus organic tiazinic sub formă de sare – cristalin de culoare verde-albăstruie, inodor, dar solubil în apă și alcool. Dizolvat, se transformă într-o soluție ce capătă o culoare intensă de albastru.

Albastru de metilen – informații generale

Chimistul german Heinrich Caro a fost cel care a descoperit albastrul de metilen, în anul 1876, din pură întâmplare, în urma unei serii de experimente de laborator. Folosit într-o primă fază pe post de colorant în industria textilă, ca în cele din urmă cercetătorul Paul Ehrlich să scoată în evidență că prin albastru de metilen se realizează o acțiune anti-parazit, însă cu o toxicitatea scăzută pentru pacient. Așa a devenit clorura de metiltininiu tratamentul numărul 1 împotriva malariei.

antioxidant, albastru de metilen, accidentul vascular cerebral, AVC, Alzheimer, mitocondrii,

Cele mai importante 6 beneficii ale albastrului de metilen

Iată cele mai cunoscute beneficii pe care le vom întâlni la albastru de metilen.

1. Albastru de metilen: acțiune antimicrobiană

Mai multe studii au arătat că tratamentul cu albastru de metilen, împreună cu alte medicamente, ar putea împiedica unii paraziții să dezvolte rezistență la medicamente.

În terapia fotodinamică care folosește agent antimicrobian activat de lumină, albastrul de metilen ucide Staphylococcus aureus rezistent la meticilină în rănile superficiale și profunde. În combinație cu lumină inactivează, de asemenea, acidul nucleic viral al hepatitei-C și virusul imunodeficienței umane (HIV-1). Ajută și în tratarea cazurilor de psoriazis în plăci rezistente.

Totodată, se mai știe despre clorura de metiltioniniu că acționează pe post de agent antifungic. Poate inhiba candida, provocând disfuncție mitocondrială.

antioxidant, albastru de metilen, accidentul vascular cerebral, AVC, Alzheimer, mitocondrii,

2. Neuroprotector în Alzheimer, Parkinson, AVC

Studii recente despre albastru de metilen au arătat rolul de neuroprotector împotriva mai multor boli legate de citotoxicitate, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC) și boala Parkinson. Purtător de electroni, care îi permite să funcționeze împotriva malariei și a methemoglobinemiei, cercetătorii au descoperit că albastrul de metilen este extrem de benefic în situațiile citotoxice din creier, deoarece încurajează consumul de oxigen celular și scade glicoliza anaerobă.

Aceste beneficii sunt foarte relevante pentru afecțiuni precum boala Alzheimer, boala Parkinson și accidentul vascular cerebral (AVC). Comparațiile directe cu medicamentele antipsihotice, cum ar fi fenotiazina, au arătat că prin albastru de metilen are efecte neuroprotectoare similare, dar un mecanism diferit. Cercetările actuale sugerează că albastrul de metilen funcționează ca un antioxidant specific mitocondriilor, spre deosebire de medicamente precum fenotiazina, care sunt captatori de radicali liberi independent de mitocondrii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis; un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar; pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

3. Remediu în infecțiile urinare

Pentru a trata infecțiile urinare, clorura de metiltioniniu – cum se mai numește albastru de metilen, se va administra împreună cu metanamină, salicilat de fenil, hioscinamina și acid benzoic sau difosfat de sodiu. Cele două combinații acționează pe post de antiseptic blând, având rolul de a distruge bacteriile de la nivelul tractului urinar și de a ameliora neplăcutele simptome.

antioxidant, albastru de metilen, accidentul vascular cerebral, AVC, Alzheimer, mitocondrii,

4. Albastru de metilen împotriva depresiei

Se știe despre albastru de metilen și că este un inhibitor puternic de monoaminooxidază, potrivit unui studiu de laborator. Așadar, ajută în ameliorarea simptomelor specifice tulburărilor de dispoziție, precum depresia, tulburarea bipolară și schizofrenia.

Clorura de metiltioniniu are rol antioxidant, ajutând în prevenirea agresiunii stresului oxidativ asupra celulelor. Deci poate să contracareze stările de anxietate și a episoadelor depresive; se evită efectele nocive ale stresului cronic, care ar accentua anxietatea; dar și alte modificări la nivel fizic, care, la rândul lor, cresc riscul afecțiunilor legate de inimă și obezitate.

5. Ajutor pentru memorie!

Prin albastru de metilen se îmbunătățește și memoria, potrivit unor studii. O cercetare recentă a arătat că albastrul de metilen poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer în stadiu incipient.

Într-un alt studiu pe animale, s-a dovedit eficiența albastrului de metilen în prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.

6. Întârzie îmbătrânirea pielii

Un studiu a arătat că acest albastru de metilen este un antioxidant eficient în celulele țesutului conjunctiv. Este mai eficient în construirea țesutului conjunctiv și în întârzierea îmbătrânirii celulare decât alți antioxidanți comuni care vizează mitocondrii.

Tratamentul cu albastru de metilen a schimbat expresia unora dintre proteinele din piele. De exemplu, au crescut nivelurile elastinei și colagenului, elemente esențiale pentru o piele sănătoasă. Iar aceste efecte au fost observate până acum doar în studiile pe celule și țesuturi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.