Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Zollinger ellison (sindrom al lui)

13 decembrie 2010
Share

Afectiune caracterizata prin prezenta unor ulcere multiple si recidivante in stomac si mai ales in duoden, asociata cu o inflamatie locala cu o diaree si cu o steatoree (prezenta a grasimilor in fecale).
Cauze – Aceste tulburari, rare, sunt provocate de o aciditate gastrica excesiva cauzata de o hipersecretie a unui hormon digestiv, gastrina, de catre una sau mai multe tumori benigne sau maligne cu evolutie foarte lenta, denumite gastrinoame. Acestea sunt amplasate de cele mai multe ori in pancreas sau imprejurimi, mai rar in peretele stomacului sau al duodenului. Sindromul lui Zollinger-Ellison este fie dobandit si izolat, fie ereditar si asociat cu atingerea altor glande endocrine, paratiroidele sau hipofiza, de exemplu: atunci el face parte dintr-o neoplazie endocrina multipla (boala ereditara caracterizata printr-o hiperfunctie a mai multor glande endocrine).
Evolutie – Sindromul lui Zollinger-Ellison antreneaza uneori, dupa mai multi ani, aparitia de metastaze in ficat.
Diagnostic – Boala, suspectata prin examenul endoscopic (fibroscopie eso-gastro-duodenala), este confirmata prin dozarile care evidentiaza un exces de gastrina. Tumora poate fi localizata printr-un scaner abdominal, o ecografie sau o angiografie (radiografie a vaselor).
Tratament si prognostic – Doze mari de medicamente care franeaza secretia acida a celulelor gastrice (omeprazol, lanzoprazol) permit vindecarea ulcerelor. Impotriva tumorii, poate fi avuta in vedere ablatia chirurgicala, asociata cu o chimioterapie in caz de metastaze. Dupa tratament, dozarile hormonale regulate de gastrina permit depistarea precoce a eventualelor recidive. Din cauza evolutiei lente a tumorii si datorita tratamentului pus in aplicare, prognosticul sindromului lui Zollinger-Ellison este de cele mai multe ori favorabil.

Nota pentru articolul «Zollinger ellison (sindrom al lui)»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate