Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Rujeola

13 decembrie 2010
Share

Boala eruptiva contagioasa care afecteaza mai ales copiii, fiind provocata de un virus din genul Paramixovirusurilor.
Rujeola este o boala infectioasa a copilariei, bantuind cvasipermanent si dand adesea nastere la epidemii. Acestea sunt mortale mai ales in tarile ale caror populatii sufera de malnutritie. In Africa tropicala, de exemplu, rujeola este una dintre principalele cauze de mortalitate la copiii sub 4 ani.
Cauze – Virusul rujeolei traieste exclusiv in organismul omului: el se transmite in mod direct, patrunzand in organism pe caile respiratorii sau prin ochi (conjunctiva), in cursul tusei sau stranutului unui subiect bolnav de rujeola. Este o boala foarte contagioasa in timpul perioadei de incubatie (instalarea virus ului in organism), care dureaza aproximativ 14 zile, si in timpul perioadei de invazie (declansarea bolii) cu o durata de 4 zile.
Simptome si semne -Boala se declanseaza brusc printr-o febra ridicata, o rinita (inflamatie a mucoasei foselor nazale) si o conjunctivita (inflamatia conjunctivei) cu scurgere (catar oculonazal) si tuse. Fata este buhaita; interiorul gurii este sediul unui exantem (eruptie mucoasa) caracteristic bolii si denumit semnul lui Koplik (aparitia de puncte albicioase pe fata interna a obrajilor). Acestor semne le urmeaza o eruptie cutanata de macule rosii, care debuteaza pe fata si se intinde rapid la intregul corp. Maculele pot conflua in mari placi rosii. Febra si eruptia regreseaza in mai putin de o saptamana, dar tusea poate persista una pana la doua saptamani.
Complicatii – Cele mai frecvente sunt suprainfectiile respiratorii: rinita purulenta, laringita, faringita, otita sau bronsita. La bolnavii cu sistem imunitar slabit poate surveni o pneumonie interstitiala – ori bronsita capilara – cu prognostic foarte sever. Mai sunt posibile si complicatii neurologice (encefalita), dar sunt rare. Ele pot debuta in primele zile ale eruptiei sau mai tarziu si pot lasa sechele neuropsihice. Imbolnavirea de rujeola a unei femei gravide poate provoca un avort in primul trimestru de sarcina, o nastere prematura in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina si constituie, pe toata durata sarcinii, un risc de malformatii pentru fat.
Tratament -In afara tratamentului specific al complica!iilor, se recurge la odihna, la medicamente care scad febra si calmeaza tusea si la dezinfectia cailor respiratorii si a ochilor (antiseptice si antibiotice). Evictia scolara este preconizata pentru intreaga durata a bolii.
Evolutie si prevenire – Rujeola nu survine decat in mod exceptional a doua oara, infectia cu virus conferind o imunitate durabila si permanenta fata de aceasta boala.
Prevenirea rujeolei consta, in principal, in vaccinare, care este contraindicata in perioada de sarcina sau la persoanele care sunt imunodeprimate. Vaccinul este, in general, injectat in asociere cu cele ale rubeolei si oreionului (vaccin R.O.R.) si este administrat dupa varsta de un an, mai devreme chiar atunci cand copilul traieste intr-o colectivitate.
O seropreventie (administrarea de imunoglobuline continand anticorpi specifici pentru antigenele virusului) este posibila la persoanele fragile si la femeile gravide care au venit in contact cu bolnavii de rujeola; ea nu este totusi eficace decat daca este practicata inainte de a cincea zi care urmeaza contactului cu virusul si eficacitatea ei nu este durabila decat daca este urmata de o vaccinare efectuata nu mai tarziu de 3 luni dupa aceea.

Nota pentru articolul «Rujeola»:4.67/ 5 (3 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate