Revista care te menține sănătos

Știri

Vizita la medic, mai scumpa din 2012

18 decembrie 2011
Share

De anul viitor, sanatatea nu va mai fi gratuita. Persoanele care se vor trata intr-o clinica sau un spital de stat vor plati in functie de cat castiga. Asa se traduce sistemul de coplata, publicat deja in Monitorul Oficial. Astfel, statul va acoperi din contributia de sanatate (pe care fiecare persoana ce realizeaza venituri este obligata sa o plateasca lunar) doar anumite servicii medicale, in special urgentele, iar diferenta va fi suportata de pacient, fie direct din buzunar, fie in baza unei polite private.

De exemplu, in cazul unui pacient cu hipertensiune, statul va acoperi 40% dintre consultatii, medicamente, analize si internari. Restul de 60% il va plati bolnavul. Concret, la prima prezentare la doctor pacientul va primi un tichet pe care trebuie sa il pastreze. Toate platile facute pentru servicii medicale in spitalele de stat vor fi insumate ulterior pe acesta.

Coplata se adauga la CAS, iar tarifele platite se calculeaza in functie de salariu. De exemplu, cine castiga 1.500 de lei pe luna plateste si 400 lei contributie obligatorie catre stat, iar cineva care are un venit de 10.000 de lei lunar trebuie sa achite o posibila coplata de 10.000 lei anual. Astfel, cu cat castigul este mai mare, cu atat si banii cheltuiti sunt mai multi. Intr-un an se poate ajunge chiar la plata unui salariu net pe an.

Aproximativ opt milioane de romani vor fi scutiti de la plata suplimentara, printre care elevii, studentii, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, dar si pensionarii cu venituri de pana la 740 lei/luna.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.