Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Virus al imunodeficientei umane

13 decembrie 2010
Share

Virus responsabil de SIDA. In engleza Human Immunodeficiency Virus, cu abrevierea HIV, adoptata si in limba romana.

Descriere – Virusurile imunodeficientei umane (HIV) constituie subfamilia lentivirusurilor, apartinand, la randul ei, familiei retrovirusurilor. Acestea din urma sunt virusuri cu ARN, capabile sa retrotranscrie ARN-ul lor in ADN, adica sa copieze informatia genetica continuta in ARN-ul lor sub forma de ADN, datorita unei enzime pe care o contin, transcriptaza inversa (reverstranscriptaza). Acest ADN, numit proviral, se integreaza apoi in ADN-ul celulei infectate pentru a ramane aici in asteptare sau pentru a fi copiat de catre ADN-ul celulei.

Tipuri – Actualmente se cunosc doua virusuri ale imunodeficientei umane HIV 1, descoperit in 1983, si HIV 2, descoperit in 1986. HIV 2 este actualmente limitat la Africa Occidentala.

Diagnostic – Infectia cu HIV este pusa in evidenta prin prezenta in serul sangvin a anticorpilor specifici dezvoltati impotriva virusului (test ELISA), decelabili doar dupa aproximativ 6 pana la 12 saptamani de la contaminare. Dar, acest test putand fi fals pozitiv, un rezultat pozitiv trebuie sa fie controlat prin reactia zisa a lui Western-Blot, sensibila la proteinele virusului.
Sinonim: HIV.