Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hiv

13 decembrie 2010
Share

Virus responsabil de SIDA. In engleza Human Immunodeficiency Virus, cu abrevierea HIV, adoptata si in limba romana.

Descriere – Virusurile imunodeficientei umane (HIV) constituie subfamilia lentivirusurilor, apartinand, la randul ei, familiei retrovirusurilor. Acestea din urma sunt virusuri cu ARN, capabile sa retrotranscrie ARN-ul lor in ADN, adica sa copieze informatia genetica continuta in ARN-ul lor sub forma de ADN, datorita unei enzime pe care o contin, transcriptaza inversa (reverstranscriptaza). Acest ADN, numit proviral, se integreaza apoi in ADN-ul celulei infectate pentru a ramane aici in asteptare sau pentru a fi copiat de catre ADN-ul celulei.

Tipuri – Actualmente se cunosc doua virusuri ale imunodeficientei umane HIV 1, descoperit in 1983, si HIV 2, descoperit in 1986. HIV 2 este actualmente limitat la Africa Occidentala.

Diagnostic – Infectia cu HIV este pusa in evidenta prin prezenta in serul sangvin a anticorpilor specifici dezvoltati impotriva virusului (test ELISA), decelabili doar dupa aproximativ 6 pana la 12 saptamani de la contaminare. Dar, acest test putand fi fals pozitiv, un rezultat pozitiv trebuie sa fie controlat prin reactia zisa a lui Western-Blot, sensibila la proteinele virusului.

Sinonim: virus al imunodeficientei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate