Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Vara asta… acneea nu-i pe val!

Dr. Laurentiu Vladau, medic specialist dermatologie, Clinica Hebra Dermatologie, www.clinicadermatologie.ro
26 august 2019
Share
Vara asta… acneea nu-i pe val!

Vara, acneea devine si mai suparatoare din cauza caldurii, a transpiratiei, a poluarii si prafului, tenul acneic necesitand o ingrijire atenta. Multe persoane observa o ameliorare dupa cateva zile petrecute la mare, insa nu va lasati inselati, efectul poate fi temporar.

Acneea este o afectiune inflamatoare, poate aparea indiferent de varsta si poate avea mai multe stadii. In functie de tipul de acnee apar: puncte albe, puncte negre, papule purulente, chisturi, comedoane. Cauzele acneei se stabilesc de catre medicul specialist, la fel si tratamentul. Printre acestea se numara dereglarile hormonale, predispozitia genetica, unele bacterii (de exemplu, Propionibacterium acnes), secretia de sebum, folosirea necorespunzatoare a unor produse, iar alimentatia si stresul o pot agrava.

Relatia dintre razele UV si acnee

Chiar daca, in unele cazuri, razele ultraviolete pot imbunatati aspectul acneei datorita efectului antiinflamator, se poate produce mai apoi o pigmentare post-inflamatorie, mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare. Acest lucru apare din cauza stimularii excesive a melanocitelor pe zonele cu acnee si depunerea de melanina in straturile superficiale ale pielii.

Atentie cat stati la soare! Afectiuni la care va expuneti

Expunerea la soare in timpul tratamentului

Persoanele cu acnee ar trebui sa evite expunerea la soare cand urmeaza tratamente cu antibiotice, deoarece acestea pot sensibiliza pielea. Recomandarea se aplica si in cazul tratamentului oral cu isotretinoin. Multe produse folosite topic, cum ar fi derivatii de vitamina A si hidroxiacizii, au acelasi efect, cauzand iritatii sau pigmentare, motiv pentru care se recomanda utilizarea lor seara. Peelingurile chimice agresive trebuie evitate din aceleasi motive. Dermatologul va ajusta dozele medicamentelor in timpul verii sau in perioada vacantei, in functie de severitatea si stadiul acneei, de nevoile pacientilor si de fototip.

cum tratam acneea

Produsele fotoprotectoare potrivite

Cremele de fotoprotectie nu trebuie sa lipseasca in nicio perioada a anului, cu atat mai mult in sezonul cald. Se recomanda lotiunile si cremele non-comedogenice, pentru a nu agrava acneea. Factorul de protectie trebuie sa fie cat mai ridicat, pentru a preveni pigmentarea post-inflamatorie. Optati pentru produsele cu spectru larg, atat impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB. Majoritatea protejeaza impotriva UVB, principala cauza a arsurilor solare si a cancerelor cutanate, insa razele UVA favorizeaza imbatranirea prematura.

Cele 5 tipuri de cancer de piele: cum le puteti recunoaste

Sfaturi… de pus in bagaj

  • Discutati intotdeauna cu dermatologul despre nevoia modificarii dozelor tratamentelor sistemice inainte de a va planui vacanta si nu intrerupeti tratamentul fara acordul medicului;
  • Atentie la cremele pe baza de derivati de vitamina A si hidroxiacizi, care trebuie folosite doar seara. Verificati daca substanta activa este fotosensibilizanta;
  • Folositi creme de fotoprotectie adecvate nevoilor si tipului dumneavoastra de ten;
  • Limitati expunerea la soare in intervalul orar 11:00-16:00, cand razele solare sunt cele mai puternice.

Machiajul nu este recomandat la plaja, mai ales cand suferiti de acnee, deoarece obstructioneaza glandele sebacee, contribuind la formarea de comedoane, respectiv la agravarea problemei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.