Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Ureche

13 decembrie 2010
Share

Organ al auzului si al echilibrului.
Structura – Urechea cuprinde trei parti: externa, medie si interna.
– Urechea externa este formata din pavilionul cartilaginos si din conductul auditiv extern. Pielea care tapeteaza conductul contine glande ce secreta cerumenul (ceara).
– Urechea medie cuprinde casuta timpanului, cavitate cubica separata de urechea externa prin membrana timpanului si de urechea interna prin doua mici membrane, fereastra rotunda si fereastra ovala. Intre timpan si fereastra ovala sunt situate trei oscioare, in ordine, ciocanul, nicovala si scarita. Urechea medie contine si trompa lui Eustachio, canal care leaga casuta timpanului de rinofaringe.
– Urechea interna este formata din labirint, un ansamblu de canale avand o forma complexa.
Labirintul este impartit in doua portiuni, anterioara si posterioara. Labirintul posterior (denumit uneori si vestibul) cuprinde o zona dilatata, vestibulul propriu-zis, in care se deschid trei canale in forma de semicerc, canalele semicirculare; aceste structuri controleaza echilibrul. Nervul cohlear, care pleaca din labirintul anterior, si nervul vestibular, care pleaca din labirintul posterior, se unesc pentru a forma nervul cohleovestibular, ori nervul auditiv, care isi continua drumul in conductul auditiv intern.

Fiziologie – Urechea cuprinde doua tipuri de structura, sistemul auditiv si sistemul vestibular.
– Sistemul auditiv cuprinde un aparat de transmisie, format din urechea externa si medie si un aparat de perceptie, format din labirintul anterior (cohleea urechii interne).
– Sistemul vestibular este format din vestibul, care da informatii privind acceleratia lineara a capului si canalele semicirculare, care dau informatii in ce priveste acceleratia unghiulara a capului.
Patologie – Se deosebesc bolile sistemului auditiv si cele ale sistemului vestibular.
– Bolile sistemului auditiv pot afecta diferitele parti ale urechii. Tulburarea cea mai frecventa a urechii externe este dopul de cerumen. Infectiile conductului auditiv extern sunt otitele externe. Principalele boli ale urechii medii sunt otitele acute si cronice, traumatismele timpanului, indeosebi cele cauzate de betitioarele speciale cu vata si otospongioza. Patologia urechii interne este provocata mai ales de imbatranire, de traumatismele legate de zgomot, de medicamentele ototoxice, de traumatismele craniene si de labirintite.
– Bolile sistemului vestibular sunt reprezentate, in principal, de boala lui Meniere.