Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Unghie

13 decembrie 2010
Share

Lama tare care acopera spatele ultimei falange a degetelor de la maini si picioare. Unghia este formata dintr-o radacina, posterioara, ascunsa sub un pliu cutanat, si de o parte anterioara vizibila.

Patologie – Modificarile de culoare a unghiilor sunt de cele mai multe ori cauzate de o infectie cu o ciuperca microscopica (dermatofit, drojdii sau mucegaiuri), de o proasta circulatie sangvina, de luarea unor medicamente (neuroleptice, antibiotice, sulfamide, antiinflamatoare nesteroidiene), chiar de nicotina sau de unele lacuri de unghii. In plus, unghiile pot fi anormal de bombate (hipocratism) sau concave (koilonichie), se pot desprinde de patul lor (onicoliza), se pot decolora (leuconichii), pot prezenta ridicaturi sau santuri longitudinale cauzate de imbatranire sau de unele boli dermatologice, santuri tranversale legate de un traumatism al matricii sau de o boala generala, mici depresiuni de marimea unui cap de ac cu gamalie, caracteristice psoriazisului, eczemei sau lichenului. Unghiile uscate si casante sunt o consecinta a unei manichiuri agresive sau prea frecvente, a unor traumatisme fizice sau chimice (lucrari menajere sau profesionale), ori a unor carente alimentare (in vitamina C si in fier, indeosebi). Micile pete albe care se observa uneori sub o unghie sunt cauzate de o tulburare minora de keratinizare, uneori de mici bule de aer blocate sub unghie sau de o ciuperca superficiala.

Nota pentru articolul «Unghie»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate