Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Torace

13 decembrie 2010
Share

Parte superioara a trunchiului, separata de abdomen printr-un muschi numit diafragm, continand principalele organe ale respiratiei.

Structura – Toracele se intinde de la radacina gatului la partea de sus a abdomenului. El se articuleaza cu cele doua membre superioare prin articulatiile scapulohumerale. Toracele este compus dintr-un invelis cutanat si muscular, care contine cei doi plamani, esofagul, inima si vasele mari care pleaca de la ea sau care se despart.

Examene – Examenul clinic (inspectie, palpare, percutie si auscultare) al toracelui permite indeosebi sa se studieze inima si plamanii. Examenele complementare sunt fie globale (radiografie toracica, scaner, imagerie prin rezonanta magnetica (I.R.M.), fie selective.

Patologie – Peretele toracic poate fi sediul plagilor sau al fracturilor de coaste. Principalele patologii care afecteaza organele toracelui sunt:
– pentru inima, insuficienta coronariana, infarctul de miocard, valvulopatiile, miocardopatiile, pericarditele;
– pentru vase, malformatiile congenitale (coarctatia sau ingustarea aortica, persistenta canalului arterial, transpozitia vaselor mari, comunicatia interauriculara sau interventriculara), anevrismul aortic, embolia pulmonara;
– pentru plamani, tuberculoza, pneumopatiile, astmul, bronsiectazia, emfizemul, fibroza, cancerul bronhopulmonar;
– pentru pleura, pleureziile, pneumotoraxul, mai rar, cancerul;
– pentru esofag, esofagita, refluxul gastroesofagian, cancerul;
– pentru mediastin, adenopatiile, limfoamele, mediastinitele.
Sinonim: cutie toracica.

Nota pentru articolul «Torace»:4.50/ 5 (2 voturi)