Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tiroidei (nodul al)

13 decembrie 2010
Share

Tumefactie localizata a glandei tiroide. Prezenta unuia sau mai multor noduli ai tiroidei este foarte frecventa, mai ales la femei. Ei sunt benigni in majoritatea cazurilor.

Simptome si semne – Un nodul al tiroidei nu antreneaza de cele mai multe ori nici un simptom; mai rar, el provoaca o jena cervicala sau semne de disfunctie a glandei tiroide (hipotiroidie sau hipertiroidie).

Diagnostic si tratament – Ecografia poate fi utila pentru a preciza natura solida, chistica sau mixta (semilichidiana) a nodulului. Ea permite mai ales sa se puna in evidenta alti mici noduli impalpabili. Scintigrafia, necesara intotdeauna, apreciaza fixarea iodului pe nodulul sau pe nodulii palpati si aspectul restului parenchimului (tesut functional tiroidian). Un nodul care fixeaza mai putin bine iodul decat tesutul inconjurator se numeste rece; invers, un nodul care fixeaza mai bine iodul se numeste cald.
– Un nodul rece, solid sau mixt este de cele mai multe ori benign, insa in 10% dintre cazuri se dovedeste a fi malign. Examenul microscopic al nodulului dupa citopunctie permite diagnosticul. Ablatia chirurgicala nu se practica in mod sistematic pentru orice nodul rece si depinde de caracterul sau, malign sau nu.
– Un nodul cald antreneaza un risc de hipertiroidie (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni, traducandu-se printr-o tahicardie, tremuraturi, o termofobie senzatie permanenta de a fi prea cald si o pierdere in greutate). Tratamentul este sistematic: ablatia nodulului, radioterapia metabolica (administrarea unei doze unice de iod 131).

Supraveghere si diagnostic – Supravegherea clinica sau ecografica a nodulului este regulata (anuala). Prognosticul nodulilor, tratati sau nu, este excelent.

Nota pentru articolul «Tiroidei (nodul al)»:2.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate