Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Suflu

13 decembrie 2010
Share

Zgomot auzit la auscultatie, asemanand cu sunetul pe care il produce aerul care iese dintr-un burduf. Un suflu este produs prin accelerarea sau prin incetinirea brusca a circulatiei unui fluid.

Diferite tipuri de suflu – Diferitele sufluri, audibile la ascultarea diferitelor parti ale corpului, sunt semne carateristice ale unor patologii.
– Suflurile cardiace, denumite in mod obisnuit "suflurile inimii", sunt percepute in aria de auscultare a inimii; ele semnaleaza de cele mai multe ori o anomalie a valvulelor, o comunicatie intre cele doua auricule sau intre cele doua ventricule, ori persistenta canalului arterial (canal care, la fat, permite sangelui sa se intoarca in aorta fara a mai trece prin plamani). Dupa descoperirea unui suflu cardiac, este adesea necesar un examen ecografic pentru a preciza diagnosticul. La adolescent, mai ales atunci cand este slab, longilin si sportiv, auscultatia evidentiaza uneori un suflu sistolic discret, localizat si variabil, care nu corespunde asa cum o confirma ecocardiografia – nici unei anomalii organice: acest suflu se numeste functional sau inocent.
– Suflul tubar este perceput in cursul auscultatiei toracelui la stetoscop; el semnaleaza o boala a plamanilor (pneumonie, de exemplu).
– Suflul vascular este perceput la auscultatia unei artere. El indica o ingustare (stenoza), prin placi de aterom (depuneri grasoase).

Nota pentru articolul «Suflu»:3.50/ 5 (2 voturi)