Revista care te menține sănătos

Știri

Posibil tratament pentru BPOC

1 februarie 2012
Share

O echipa formata din medici australieni si specialisti de la Harvard Medical School a descoperit in plamanii bolnavilor de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) o anumita proteina, considerata cauza inflamatiilor care au loc pe suprafata plamanilor, specifice persoanelor fumatoare.

„Proteina numita SAA joaca un rol major in dezvoltarea inflamatiilor cronice si a deteriorarii functiilor plamanilor, incetinind capacitatea acestora de regenerare. Astfel se explica incapacitatea tratamentelor cu steroizi care se utilizeaza in afectiuni precum astmul, care ar trebui, in mod normal, sa blocheze producerea acestei proteine”, a explicat dr. Gary Anderson, medic la Universitatea din Melbourne, Australia.

Statisticile la nivel mondial privind BPOC sunt ingrijoratoare: peste 210 milioane de persoane sunt afectate de boli pulmonare, dintre care aproape 3 milioane mor anual din cauza acestor afectiuni.

Descoperirea acestei proteine poate juca un rol esential in dezvoltarea unui nou tratament care va putea lupta pe doua cai: pe de o parte, localizarea proteinei SAA si stoparea actiunii sale asupra plamanilor, si, pe de alta parte, crearea unui agent sintetic de vindecare naturala, care poate stimula refacerea plamanilor.

Paula Rotaru

Sursa: www.abc.net.au

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.