
Indiferent de forma, acuta sau cronica, sinuzita este dureroasa si foarte frecventa. In ciuda frecventei este, de multe ori, gresit inteleasa. Multe persoane cu aceasta afectiune au un diagnostic pus gresit sau tratamentele folosite nu sunt eficiente. Deci, inainte de a ajunge la farmacie, iata ce ar trebui sa stiti despre sinuzita.
Sinusurile sunt niste cavitati mici in craniu umplute, in mod normal, cu aer. Ele produc mucus ce ajuta la mentinerea pasajului nazal departe de alergeni si substante poluante. Sinuzita reprezinta inflamatia tesuturilor cauzata de o infectie bacteriana. Exista doua tipuri de sinuzita:
- Sinuzita acuta dureaza pana la 4 saptamani;
- Sinuzita cronica dureaza mai mult de 12 saptamani, chiar si ani. Cauza sinuzitei cronice este greu de identificat si de tratat.
Inflamatia initiala a sinusurilor poate aparea initial in urma unei raceli, alergii sau din cauza polipilor. La persoanele care au un sistem imunitar deficitar, sinuzita poate fi cauzata de fungi.

Care sunt simptomele sinuzitei
Simptomelesunt similiare in ambele tipuri de sinuzita:
- Durere si presiune faciala;
- Mucus ingrosat si decolorat;
- Congestie (blocare).
Cheia tratamentului este sa identificati cauza. De exemplu, daca sinuzita este cauzata de alergii, decongestionantele probabil nu vor ajuta prea mult. Daca aveti aceste simptome mai mult de cateva zile, consultati un medic. Cu ajutorul unui examen bun – radiografie, tomografie computerizata sau RMN – puteti afla exact cauza. De cele mai multe ori, cel mai bun tratament al sinuzitei este reprezentat de o combinatie de metode: medicamente tipice combinate cu ingrijiri personale.

Care este tratamentul medical al sinuzitei
- Antibioticele. Sunt prescrise in cazul unei infectii bacteriene. Pentru sinuzita acuta, se recomanda o cura de 10-14 zile, iar pentru sinuzita cronica ar putea fi nevoie de o cura pe termen lung.
- Analgezicele. Sunt folosite pentru durere, pentru a reduce disconfortul. Nu le utilizati mai mult de 10 zile si urmati instructiunile din prospect.
- Decongestionantele. Pot reduce cantitatea mucusului din sunusuri si se gasesc sub forma de spray-uri sau pastile.
- Steroizii. In unele cazuri, medicul va poate prescrie steroizi inhalatori.
- Interventia chirurgicala. In anumite cazuri, cand sinuzita cronica este provocata de un blocaj fizic (precum un polip), chirurgia este cea mai buna solutie.
Sinuzita: indicatii si contraindicatii
Sinuzita, metode de preventie si tratament acasa
Multe cazuri de sinuzita se pot trata fara tratament medical, cu ajutorul unor metode la indemana, aplicabile acasa:
- Umidificati aerul cu ajutorul unui umidificator plasat in camerele in care petreceti mult timp.
- Respirati in vapori de aburi pentru a reduce congestia pasajului nazal. Puteti face asta chiar si la baie: dati drumul la dus si inspirati profund.
- Aplicati caldura locala cu ajutorul unui prosop umed si cald pe fata pentru a reduce presiunea.
- Folositi o solutie nazala salina – nu contine medicamente si curata pasajul nazal.
- Curatati sinusurile cu apa cu sare pentru a scapa de mucus. Folositi apa distilata, sterila sau fiarta pentru a prepara solutia.
- Beti multe lichide. Acestea ajuta la subtierea mucusului, reducand blocajul sinusurilor. Reduceti consumul de alcool – poate inrautati situatia.
- Odihniti-va. Atunci cand aveti o infectie a sinusurilor, dormiti suficient si oferiti-i corpului dumneavoastra o sansa de recuperare.
- Nu faceti abuz de medicamente. Decongestionantele si analgezicele pot ajuta pana la un punct. Abuzul poate doar sa agraveze simptomele.
In timp ce tratamentele la domiciliu sunt suficiente in cazul unor persoane, aceastea nu functioneaza in toate cazurile. Deci, daca aveti simptome ale sinusurilor mai mult de cateva zile sau daca acestea sunt severe, consultati un medic de specialitate. Amintiti-va: cu cat incepeti tratamentul corect pentru problemele sinusurilor mai devreme, cu atat va veti simti mai bine mai repede.
Buna ziua
In prima faza a racit copilul (are 2 ani), am luat raceala de la el cu tuse urata, inca mai tusesc ratel, dar…acum 4 zile m-am trezit cu ochii foarte umflati si obrazil drept jos.m-am desumflat dar simt o presiune la piramida nazala, ce sa fie si ce-mi puteti recomanda? Am luat augumentin dar n-a trecut nici tuse nici presiunea nazala…ce sa fie? Ce sa fac? Multumesc frumos
Buna ziua,
Un tratament corect nu se recomanda prin intermediul internetului. Va recomand sa mergeti la un medic ORL-ist pentru un consult si investigatii de specialitate. In acest fel se va elucida cauza si veti putea beneficia de tratament tintit.
Dr. Alin Popescu
Buna.sunt insarcinata si am dureri foarte mari in zona maxilarului ,ochilor,frunte si la tample de doua saptamani…imi iese infectie pe nas amestecata cu sange..am fost la spital si nu imi da altceva decat paracetamol si picaturi de nas…simt ca nu mai rezist de dureri…va rog un tratament
Buna ziua,
Nu este corect sa vi se recomande un tratament via internet cu atat mai mult cu cat sunteti insarcinata si orice medicament trebuie dat cu precautie. Va recomand un consult ORL in urma caruia vi se va da tratament tintit.
Dr. Alin Popescu
Multumesc…am fost si la un medic ORL dar aici in wien..nimeni nu iti da nimic medicamente… din cauza ca sunt insarcinata…am incercat cu inhalatii..si multe altele dar fara rezultat…noaptea nu am dureri deloc…doar pe timpul zilei
Buna ziua, cel mai probabil (pentru situatia in care cauza durerilor este sinuzita) durerea este declansata pe timpul zilei datorita pozitiei corpului : cand stati in picioare se schimba felul in care simtiti presiunea asupra sinusurilor. Intradevar, daca sunteti inca gravida tratamentele sunt destul de limitate. Asigurati-va ca faceti bai lungi cu aburi. Cautati in farmacie ulei de eucalipt / menta si muguri de pin. Fierbeti apa, picurati amestecul de uleiuri in apa fierbinte, inspirati adanc aburul pret de 10-15 minute ; 1-2 ori pe zi. Nu vindeca problema, dar amelioreaza durerile (baile cu aburi previn recidiva sinuzitei). Evitati orice sursa de praf, mucegai, fumul de tigara si in general particulele in suspensie (de exemplu cele prezente la metrou) .
stiu ptr sinuzita un leac babesc f bun probat de mama mea care a avut probleme mari si nu ii trecea cu nimic.Faceti inhalatii cu ceai din ramuri de brad.Cautati un brad,rupeti cateva ramuri si faceti ceai cu ele si stati pe aburi,iasa tot din sinusuri.Faceti cateva zile la rand pana vedeti ca sunteti vindecata.Mami a avut probleme la 15 ani,a fost si prin spitale si doar cu asta i-a trecut.De atunci nu a mai avut niciodata sinuzita.Multa sanatate!
Buna ziua .
Am o dilema , va rog sa ma sfatuiti.. in urma unei radiografi mi sa pus diagnosticul de pneumonie ( tratament cu Zinnat, eurespal tab si brufen). O trimitere la ORL confirma si diagnosticul de sinuzita acuta iar tratamentul este cu gentamicina i.m ,olioseptil tab pt inhalatii si nurofen. Ce tratament sa continui? unul dintre medici imi spune k merg foarte bine zinnatul cu gentamicina impreuna iar celalalt imi spune sa merg in continuare doar cu tratamentul pt pneumonie… Cum sa procedez?
Buna ziua,
Va recomand sa mergeti pe tratamentul cu Zinnat. Este foarte posibil ca ambele diagnostice sa fie corecte si sa fie vorba despre doua procese infectioase care pot fi tratate cu un singur antibiotic.
Dr. Alin Popescu
buna ziua.am si eu o problema.sunt ani de zile de cand am nasul infundat aproape tot timpul.mai ales noaptea si de obicei cate o nara infundata.o lunga perioada de timp am folosit sprayuri nazale dar am inteles ca dau dependenta si am renuntat.sa fie sinuzita?. nu am dureri.
Buna ziua,
Poate sa fie vorba de o hipertrofiere a mucoasei nazale consecutiv utilizarii prelungite a picaturilor/sprayurilor nazale. Va recomand sa mergeti la un ORL-ist pentru o evaluare completa care sa puna un diagnostic clar si care sa gaseasca si o rezolvare problemei dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua ! Am si eu o problema! Stiu ca am sinuzita de vreo 2 ani si jumatate am aflat in urma unei radiografii . Medicul meu de familie mi-a prescris atunci un tratament adecvat , un antibiotic, spray nazal .. si tot asa de fiecare data cand raceam ma duceam la doctor imi dadea tratament, imi trecea .. insa de jumatate de an cred ca s-a agravat. De 2 saptamani ma tot ustura pe nas ma doare capul , imi curge nasul …cum dau de aer rece si cand ma trezesc din somn. Ce m-ati sfatui ? Am incercat si nazomer insa fara rezultat .. Ce m-ati sfatui ?
Buna ziua,
Va recomand o vizita la medicul ORL-ist pentru un consult tintit si repetarea investigatiilor imagistice. In acest fel se va putea aprecia evolutia afectiunii cronice si daca este necesara o alta abordare decat cea medicamentoasa.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua
Un medic homeopat din Timisoara mi-a recomandat spray cu argint coloidal pentru sinuzita cronica. Credeti ca imi va fi de folos ? Va multumesc
Buna ziua,
Acest preparat este un antisptic si un germicid natural care merita incercat in cazul sinuzitei.
Dr. Alin Popescu