Revista care te menține sănătos

Știri

Radioterapia poate elimina HIV din organism?

17 decembrie 2013
Share

Cativa cercetatori din New York au descoperit ca pacientii care au primit in acelasi timp o combinatie de medicamente antiretrovirale si radioterapie au beneficiat de o eficienta mai mare a tratamentului, iar HIV, virusul care declanseaza SIDA, nu a mai putut fi detectat in organism.

De multi ani, medicii trateaza pacienti infectati cu HIV, folosind medicamente antiretrovirale, insa efectele secundare ale acestora pot fi uneori puternice. Cercetatorii americani au testat o versiune modificata a radioterapiei utilizata in prezent contra leucemiei pe esantioane de sange prelevate de la 15 pacienti depistati cu HIV. Au descoperit astfel ca noua metoda poate sa curate celulele infectate. Aceste celule, denumite „latente”, reprezinta principalul motiv pentru care HIV nu poate fi eradicat – virusul se ascunde in profunzimile celulelor, ramanand inactiv pana cand tratamentul este stopat, iar apoi reintra in actiune.

Noul procedeu a distrus celulele infectate care circulau in sangele pacientilor si a reusit sa patrunda si in creier – o performanta pe care putine medicamente o reusesc. Intrucat studiul a fost realizat doar pe esantioane sangvine si pe modele de laborator, cercetatorii americani sunt de parere ca urmatoarea etapa va consta in verificarea noii tehnici in teste clinice pe pacienti umani.
In plus, Casa Alba si National Institutes of Health au anuntat ca vor finanta cu 100 milioane de dolari un nou program conceput pentru gasirea unui tratament anti-HIV.

 

Cristina Ionescu
Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.