Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Provigil, tablete

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate filmate 250 mg; cutie x 1 fl. x 50 cpr.

Indicatii:

Tratamentul tbc, in caz de rezistenta la agentii antituberculosi de prima linie sau cand acestia nu pot fi folositi din cauza reactiilor toxice.

Doze:

Adulti: 750 mg-1 g/zi, in priza unica la masa de seara sau fractionat, la mese. Se asociaza vitamina B6 (50-100 mg/zi) pentru prevenirea polinevritei. Copii: 4-5 mg/kg la 8 ore, maxim 750 mg/zi. La hepatici se folosesc doze mai mici. La copii trebuie redusa doza zilnica la aproximativ 1/2 din doza recomandata, atunci cand se asociaza cu izoniazida.

Contraindicatii:

Alergie la produs, la etionamida, izoniazida, pirazinamida si acid nicotinic; IH severa; insuficienta renala severa; afectiuni convulsivante; psihoze; nevrite periferice, nevrita optica. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

Asocierea chimioterapicelor este obligatorie. Gastrita acuta, ulcerul gastro-intestinal si afectiunile intestinale ulcerative sunt contraindicatii relative. Prudenta la bolnavii cu antecedente depresive sau psihotice, in insuficienta renala sau IH usoare-moderate. Poate ingreuna controlul diabetului. Periodic teste hepatice, oftalmologice si examen neurologic. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Ameteli, cefalee, nevrite, stare de excitatie, depresie si alte tulburari psihotice, convulsii; gust metalic, anorexie, greata, dureri epigastrice, senzatie de plenitudine, cresterea transaminazelor, uscaciunea pielii si reactii pelagroide. Ocazional ginecomastie, hipoglicemie la diabetici. Rareori hepatita si icter, tulburari menstruale, impotenta, hipotiroidism, afectarea maduvei hematopoietice, reactii alergice.