Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Prostatei (cancer al)

13 decembrie 2010
Share

Tumora maligna care atinge prostata, indeosebi sub forma de adenocanrcinom.
Cancerul prostatei este extrem de frecvent, afectand cam un barbat din doi trecuti peste 60 de ani.

Simptome si semne – Foarte frecvent, acest cancer nu antreneaza nici un simptom. In alte cazuri, el se traduce prin prezenta sangelui in urina si printr-o crestere anormala a numarului de mictiuni, care devin dificile, pacientul trebuind sa forteze evacuarea vezicii. In sfarsit, un cancer al prostatei poate, in caz de metastaze, sa antreneze o oboseala, o anemie, o pierdere in greutate etc.
Cancerul prostatei este o tumora maligna cu evolutie adesea foarte lenta, care nu constituie cauza principala a decesului la pacientii varstnici purtatori ai acestei afectiuni.

Tratament
– Alegerea fiecarei metode terapeutice depinde de varsta si de starea generala a pacientului, precum si de gradul de evolutie a cancerului (localizat sau metastazic). Atunci cand cancerul este localizat in prostata, ablatia totala a prostatei, veziculelor seminale si ampulelor diferentiale, radioterapia prostatica externa sau, eventual, chimioterapia permit obtinerea vindecarii intr-un mare numar de cazuri, Aceste tratamente nu sunt, in general, propuse decat pacientilor sub 70 de ani. Atunci cand cancerul a antrenat metastaze sau cand este vorba de un pacient foarte in varsta a carui stare generala este proasta, nu este necesar sa se propuna un tratament curativ agresiv: hormonoterapia permite obtinerea unei remisiuni care dureaza adesea mai multi ani.
– Metodele chirurgicale constau fie in practicarea unei ablatii endoscopice partiale a prostatei, atunci cand tumora obstrueaza uretra prostatica, fie in indepartarea prin chirurgie conventionala a intregii prostate, a veziculelor seminale si a ampulelor diferentiale (prostatectomie totala sau radicala).
– Radioterapia externa a prostatei si a ganglionilor pelvieni vizeaza vindecarea cancerului distrugand toata tumora si prelungirile ei, ea poate antrena o incontinenta urinara, o impotenta (40% dintre cazuri) si/sau o iritatie a vezicii si rectului.
– Hormonoterapia este rezervata cancerelor prostatei care sunt insotite de metastaze. Este vorba de un tratament paliativ care consta in suprimarea secretiei de hormoni androgeni de catre testicule, care stimuleaza cresterea cancerului, ea se bazeaza pe doua metode:
– pulpectomia (ablatia chirurgicala a tesutului functional al testiculelor) antreneaza sterilitate si impotenta
– tratamentul medicamentos vizeaza, de asemenea, suprimarea secretiei androgenice testiculare. Administrati in mod continuu si definitiv, agonistii gonadoliberinei (LH-RH) si antiandrogenii, care actioneaza asupra hipofizei si a prostatei, sunt tot atat de eficace ca si pulpectomia, dar ei antreneaza, ca si aceasta, sterilitate si impotenta
– Chimioterapia este foarte putin utilizata din cauza eficacitatii ei mici asupra cancerului de prostata.

Nota pentru articolul «Prostatei (cancer al)»:4.00/ 5 (2 voturi)