Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Propofol 1%, emulsie perfuzabila/injectabila

22 august 2017
Share

Prezentare:

Emulsie perf./inj. 1%, cutie 5 f. 20 ml; cutie 1 fl. 50 sau 100 ml

Indicatii:

Sedarea pacientilor adulti cu ventilatie asistata supusi terapiei intensive. Sedarea constienta in cursul interventiilor chirurgicale sau cu scop diagnostic.

Doze:

Este necesara asocierea agentilor analgezici suplimentari. Adulti: Inducerea anesteziei generale – inj. lenta in bolus sau in perfuzie 40 mg la fiecare 10 secunde, pana cand semnele clinice arata instalarea anesteziei. Majoritatea pacientilor adulti sub 55 ani necesita 1,5-2,5 mg/kg. Doza totala necesara poate fi redusa prin scaderea ritmului de administrare (20-50 mg/min). Mentinerea anesteziei generale – adm. in perfuzie continua sau injectare in bolus repetat. Perfuzia continua: 4-12 mg/kg/ora; injectarea repetata in bolus: cresteri ale dozei cu 25 mg (2,5 ml) pana la 50 mg (5 ml). Sedarea in cursul terapiei intensive: perfuzie continua 0,3-4,0 mg/kg/ora. Sedarea constienta in cursul interventiilor chirurgicale sau cu scop diagnostic: 0,5-1 mg/kg, 1-5 min pentru initierea sedarii. Mentinerea sedarii cu perfuzie: 1,5-4,5 mg/kg/ora. Aditional perfuziei, se adm. in bolus 10-20 mg cand e necesara o crestere rapida a profunzimii sedarii. Varstnici: doze mai scazute. Copii: Inducerea anesteziei generale: Copii peste 8 ani: 2,5 mg/kg. Mentinerea anesteziei generale: perfuzie sau inj. in bolus repetat 9-15 mg/kg/ora. Sedarea constienta in cursul interventiilor chirurgicale sau cu scop diagnostic sau al terapiei intensive:

Contraindicatii:

Alergie cunoscuta la substanta. Copii sub 3 ani. Sarcina. Alaptare.

Atentionari:

Administrtarea de catre personalul medical specializat in anestezie cu monitorizare constanta si asigurarea unei ventilatie corespunzatoare si aparate pentru resuscitare. inaintea externarii, pacientilor trebuie sa li se asigure o perioada adecvata in scopul revenirii totale dupa anestezia generala. Atentie la pacientii cu afectiuni cardiace, respiratorii, renale sau hepatice, hipovolemici sau debilitati. Pot aparea bradicardie si asistolie (se administreaza un anticolinergic inaintea inductiei sau in cursul mentinerii anesteziei). Risc convulsiv la pacienti epileptici. Atentie la cei cu afectarea metabolismului lipidic. Daca pacientul primeste in acelasi timp si alte lipide intravenos, trebuie redusa cantitatea luand in considerare totalul lipidelor perfuzate odata cu propofol: 1,0 ml propofol contine aprox 0,1 g lipide. Soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse:

Generale: in perioada de inductie, hipertensiune arteriala, apnee tranzitorie, miscari epileptiforme, convulsii si opistotonus in functie de doza adm. si de folosirea premedicatiei; in cursul fazei de revenire, rareori greturi, varsaturi, cefalee. Rareori angioedem, bronhospasm, eritem. Edem pulmonar. Febra. Dezinhibitie sexuala. Decolorarea urinii. Locale: Durere locala, rar tromboza si flebita.
Nota pentru articolul «Propofol 1%, emulsie perfuzabila/injectabila»:4.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate