Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Progynova 21, draj.

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Concentratie pentru solutie perfuzabila 5 mg/ml; cutie 10 f. 1 ml

Indicatii:

Sistemic: Imunosupresie primara la pacientii cu alogrefa hepatica si renala; reactie de rejet la pacientii cu alogrefa hepatica si renala rezistenta la regimurile imunosupresive conventionale. Local: Dermatite atopice moderate sau severe, care nu au raspuns la corticosteroizi.

Doze:

Transplant hepatic: doza initiala intravenoasa: la cca. 6 ore dupa terminarea interventiei chirurgicale, 0,01-0,05 mg/kg si zi, in perfuzie continua. totusi, doza se adapteaza individual. Nu se administreaza nediluat. Adm. orala este de preferat ulterior. Continutul capsulei poate fi administrarea prin sonda nazogastrica. Oral: 0,1-0,2 mg/kg si zi, in doua prize. Transplant renal: oral: 0,15-0,4 mg/kg si zi, in doua prize. Copii: Doze de 1,5-2 ori mai mari decat la adulti. Terapia de intretinere se stabileste individual. Local: 2 aplicatii pe zi, maxim 3 saptamani.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la tacrolimus, la alte macrolide sau la excipientii produsului (ulei de ricin polietoxilat). Sarcina si alaptare. Copii sub 2 ani (unguent).

Atentionari:

Nu se administreaza simultan cu ciclosporina A. Atentie la asocierea cu medicamente nefrotoxice sau hepatotoxice (aminoglicozide, inhibitori ai girazei, vancomicina, cotrimoxazol, AINS, ganciclovir, aciclovir). Risc crescut de infectii (virale, bacteriene, fungice sau parazitare). Dupa unguent, se evita expunerea la soare.

Reactii adverse:

Sistemice: frecvente – hipertensiune arteriala, diaree, greata si/sau varsaturi, alterarea functiei renale (cresterea concentratiei creatininei), hiperglicemie, hiperpotasemie, tremor, cefalee, insomnie, dureri localizate (artralgii), reactii alergice si anafilactice. Locale: Senzatie de arsura si prurit la locul de aplicare, Infectii virale herpetice, foliculite, parestezie si disestezie, intoleranta la alcool (inrosirea fetei sau iritatii cutanate dupa consumul bauturilor alcoolice).