Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Paclitaxel, concentratie pentru solutie perfuzabila

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Concentratie pentru solutie perfuzabila 6 mg/ml; cutie x 1 flacon x 5, 16,7 sau 50 ml

Indicatii:

Cancer pulmonar non-microcelular (cu celule „non small“ NSCLC). Cancer ovarian. Cancer mamar. Sarcom Kaposi la pacientii cu sindrom de imunodeficienta.

Doze:

Declanoarea travaliului – perfuzia intravenoasa 5 u.i. in 500 ml sol. glucozata 5% – initial 2-4 picaturi/min si, daca raspunsul uterin este insuficient dupa 15-20 min, se creste progresiv cu 2-4 pic/min, pana la cel mult 40 pic. (sau 20 miliunitati)/min; se poate injecta si intramuscular 0,5-1 UI la 1/2-1 ora. Pentru controlul metroragiei post-partum se inj. s.c., intramuscular sau intravenos (lent, cu prudenta) 2-4 UI. in operatia cezariana se inj. intramuscular 4-12 UI (dupa extragerea copilului).

Contraindicatii:

Reactii de hipersensibilitate severa la paclitaxel. Neutropenie, sub 1500/mm3 (sub 1000/mm3 la pacientii cu sarcom Kaposi). Sarcina si alaptare.

Atentionari:

Administrarea sub supraveghere medicala, cu trusa antisoc la indemana. In cazul reactiilor grave de hipersensibilitate, se va intrerupe imediat perfuzia si se va incepe tratamentul simptomatic. Examene hematologice frecvente; nu se administreaza daca neutrofilele < 1500/mm3 si trombocitele sub 100000/mm3. In caz de neutropenie severa sau neuropatie periferica severa dozele se reduc cu 20%.

Reactii adverse:

Neutropenie severa cel putin 7 zile, infectii oportuniste. Trombocitopenie. Anemie. Reactii de hipersensibilitate severa cu posibila evolutie letala. Modificari ale ECG. Hipertensiune arteriala, manifestari trombotice severe, hTA asociata cu soc septic, cardiomiopatie si tahicardie asociate cu febra. Crize epileptice, encefalopatie, tulburari de vedere, neuropatie vegetativa si motorie cu ileus paralitic. Alopecie. Greata, varsaturi, diaree si mucozite, obstructie intenstinala, perforatii si tromboza mezenterica. cresteri marcante ale AST, fosfatazei alcaline sau bilirubinei. Necroza si encefalopatie hepatica. Crestere reversibila a creatininei serice. Reactii locale – edem, durere, eritem si induratie; ocazional, extravazarea poate duce la celulita.
Nota pentru articolul «Paclitaxel, concentratie pentru solutie perfuzabila»:3.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate