Dictionar medicamente

Onxol, concentratie pentru solutie perfuzabila

luni, 13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Concentratie pentru solutie perfuzabila 6 mg/ml; cutie x 1 flacon x 5, 16,7, 25 sau 50 ml

Indicatii:

Cancer pulmonar non-microcelular (cu celule „non small“ NSCLC). Cancer ovarian. Cancer mamar. Sarcom Kaposi la pacientii cu sindrom de imunodeficienta.

Doze:

Greata si varsaturi produse de citostatice si radioterapie. Adulti: 8 mg/zi administrate intravenos sau intramuscular lent, inaintea chimio- sau radioterapiei. Pentru protejarea fata de efectul emetic intarziat sau prelungit (dupa 24 de ore) se da oral. Dozele intre 8-32 mg se administreaza in perfperfuzie intravenoasa, diluata in 50-100 ml sol. salina izotona adm. in cel putin 15 minute Alternativ, se pot da 8 mg inaintea chimioterapiei, in injectie lenta intravenoasa sau intramuscular, urmata de 2 doze de 8 mg injectabile intravenos sau intramuscular la intervale de 2-4 ore sau in perfuzie continua, 1 mg/ora, timp de pana la 24 ore. Se poate asocia un glucocorticoid inj. intravenos inaintea chimioterapicului. Copii: doza unica intravenos de 5 mg/m2 inaintea chimioterapiei. Se continua admimistrarea 5 zile dupa terminarea curei de citostatice. Pentru prevenirea si tratarea greturilor si varsaturilor post-operatorii. Adulti: 4 mg injectabil intramuscular sau intravenos lent, in faza de inductie a anesteziei si postoperator. Copii: intravenos lent 0,1 mg/kg, maxim 4 mg, inainte sau dupa inductia anesteziei.

Contraindicatii:

Reactii de hipersensibilitate severa la paclitaxel. Neutropenie, sub 1500/mm3 (sub 1000/mm3 la pacientii cu sarcom Kaposi). Sarcina si alaptare.

Atentionari:

Administrarea sub supraveghere medicala, cu trusa antisoc la indemana. In cazul reactiilor grave de hipersensibilitate, se va intrerupe imediat perfuzia si se va incepe tratamentul simptomatic. Examene hematologice frecvente; nu se administreaza daca neutrofilele < 1500/mm3 si trombocitele sub 100000/mm3. In caz de neutropenie severa sau neuropatie periferica severa dozele se reduc cu 20%.

Reactii adverse:

Neutropenie severa cel putin 7 zile, infectii oportuniste. Trombocitopenie. Anemie. Reactii de hipersensibilitate severa cu posibila evolutie letala. Modificari ale ECG. Hipertensiune arteriala, manifestari trombotice severe, hTA asociata cu soc septic, cardiomiopatie si tahicardie asociate cu febra. Crize epileptice, encefalopatie, tulburari de vedere, neuropatie vegetativa si motorie cu ileus paralitic. Alopecie. Greata, varsaturi, diaree si mucozite, obstructie intenstinala, perforatii si tromboza mezenterica. cresteri marcante ale AST, fosfatazei alcaline sau bilirubinei. Necroza si encefalopatie hepatica. Crestere reversibila a creatininei serice. Reactii locale – edem, durere, eritem si induratie; ocazional, extravazarea poate duce la celulita.
tonica
2010-12-13T18:53:06+00:00
catena