Dicționar medicamente

Osseor, granule

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Solutie perfuzabila manitol 150 g, clorura de sodiu 2,63 g si acetat de sodiu 3,4 g/1000 ml; ct. x 1 sau 10 fl. x 100 sau 250 ml

Indicatii:

Profilaxia IRA; scaderea presiunii intracraniene; fortarea diurezei; trat. sistemic in glaucomul acut.

Doze:

Greata si varsaturi produse de citostatice si radioterapie. Adulti: 8 mg/zi administrate intravenos sau intramuscular lent, inaintea chimio- sau radioterapiei. Pentru protejarea fata de efectul emetic intarziat sau prelungit (dupa 24 de ore) se da oral. Dozele intre 8-32 mg se administreaza in perfperfuzie intravenoasa, diluata in 50-100 ml solutie salina izotona administrata in cel putin 15 minute Alternativ, se pot da 8 mg inaintea chimioterapiei, in injectie lenta intravenoasa sau intramuscular, urmata de 2 doze de 8 mg injectabile intravenos sau intramuscular la intervale de 2-4 ore sau in perfuzie continua, 1 mg/ora, timp de pana la 24 ore. Se poate asocia un glucocorticoid injectabil intravenos inaintea chimioterapicului. Copii: doza unica intravenos de 5 mg/m2 inaintea chimioterapiei. Se continua admimistrarea 5 zile dupa terminarea curei de citostatice. Pentru prevenirea si tratarea greturilor si varsaturilor post-operatorii. Adulti: 4 mg injectabil intramuscular sau intravenos lent, in faza de inductie a anesteziei si postoperator. Copii: intravenos lent 0,1 mg/kg, maxim 4 mg, inainte sau dupa inductia anesteziei.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului; oligurie sau anurie persistente; IC decompensata; EPA; deshidratare; hiperosmolaritate plasmatica; hemoragie intracraniana; obstructii ale tractului urinar.

Atentionari:

Aceasta solutie este indicata numai pentru osmoterapie. Continuarea osmoterapiei si dupa ce au fost eliminate cantitatile prevazute de lichide, poate determina pierderi importante de lichide si electroliti, determinand reactii consecutive ale sistemului cardiovascular. Prudenta in caz de: hipervolemie, IC compensata, oligo- sau anurie. Manitolul creste eliminarea renala a litiului. De aceea, se va monitoriza litemia la pacientii care primesc medicamente continand litiu. Sarcina si alaptare.

Reactii adverse:

Perfuzia cu un ritm prea rapid sau administrarea unei doze prea mari poate provoca o supraincarcare de volum a sistemului cardiovascular, in special in cazul unei productii insuficiente de urina. Rar, greata, varsaturi, dureri in etajul abdominal superior sau cefalee. In astfel de cazuri se va reduce debitul perfuziei. Dezechilibre hidrice sau electrolitice: hiper- sau hiponatriemie, hiper- sau hipopotasemie si hiperhidratare sau deshidratare. Foarte rar perfuzarea solutiilor de manitol poate provoca reactii anafilactice: rinita, urticarie, edeme, detresa respiratorie, hTA sau soc anafilactic.