Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Ontak

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Conc. pentru solutie inj. 2 mg/ml; ct. x 1 fl. x 5 sau 10 ml

Indicatii:

Carcinom mamar, limfoame nehodgkiniene, leucemie acuta mieloida, carcinom hepatic primitiv.

Doze:

Greata si varsaturi produse de citostatice si radioterapie. Adulti: 8 mg/zi administrate intravenos sau intramuscular lent, inaintea chimio- sau radioterapiei. Pentru protejarea fata de efectul emetic intarziat sau prelungit (dupa 24 de ore) se da oral. Dozele intre 8-32 mg se administreaza in perfperfuzie intravenoasa, diluata in 50-100 ml sol. salina izotona adm. in cel putin 15 minute Alternativ, se pot da 8 mg inaintea chimioterapiei, in injectie lenta intravenoasa sau intramuscular, urmata de 2 doze de 8 mg injectabile intravenos sau intramuscular la intervale de 2-4 ore sau in perfuzie continua, 1 mg/ora, timp de pana la 24 ore. Se poate asocia un glucocorticoid inj. intravenos inaintea chimioterapicului. Copii: doza unica intravenos de 5 mg/m2 inaintea chimioterapiei. Se continua admimistrarea 5 zile dupa terminarea curei de citostatice. Pentru prevenirea si tratarea greturilor si varsaturilor post-operatorii. Adulti: 4 mg injectabil intramuscular sau intravenos lent, in faza de inductie a anesteziei si postoperator. Copii: intravenos lent 0,1 mg/kg, maxim 4 mg, inainte sau dupa inductia anesteziei.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la mitoxantrona; sarcina si alaptare.

Atentionari:

Prudenta in pancitopenie, infectii severe, IH sau insuficienta renala grava, antecedente de cardiopatie severa, trat. anterior cu antracicline si/sau iradiere mediastinala; monitorizare hematologica si hepatica; interactiuni medicamentoase cu alte citostatice.

Reactii adverse:

Depresie medulara, leucopenie, trombocitopenie, anemie, greturi si varsaturi, alopecie, modificari tranzitorii ale ECG, scaderea fractiei de ejectie a ventriculului stang, IC, stomatita, mucozita, reactii de hipersensibilizare, inapetenta, diaree, dureri abdominale, hemoragii gastrointestinale, astenie, amenoree, febra, dispnee, manifestari neurologice nespecifice.