Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Neurinom

13 decembrie 2010
Share

Tumora benigna a unui nerv.

Neurinom al nervilor cranieni – Este vorba de o tumora benigna a unui nerv legat de encefal. Cel mai frecvent afectat este nervul auditiv. Neurinomul afecteaza subiectii de varste cuprinse intre 40si 60 ani.

Cauze si simptome – Cauza unui neurinom al nervului auditiv ramane necunoscuta, intr-un prim timp, tumora se dezvolta in conductul auditiv intern si provoaca semne discrete: scaderea auzului in mod treptat si de o singura parte (adesea pacientul nu-si da seama de aceasta situatie decat la telefon), zumzaituri in ureche, vertij. In al doilea timp, tumora creste in cavitatea craniana. Subiectul se plange de furnicaturi, de dureri in regiunea trigemenului (pe fata) si de o paralizie a regiunii nervului facial (muschii fetei).
Diagnostic si tratament -Diagnosticul se pune adesea pe baza imageriei prin rezonanta magnetica (I.R.M.) si a potentialelor evocate auditive (inregistrarea raspunsului nervos la stimularile sonore). Tratamentul consta in indepartarea chirurgicala a tumorii.

Neurinomul nervilor rahidieni – Este vorba de o tumora benigna a unui nerv legat de maduva spinarii, observata la persoanele trecute de 40 ani.

Simptome si semne – Timp de mai multi ani, durerile se limiteaza la radacina nervului si survin mai ales in pozitia orizontala a bolnavului. Ele seamana mult cu cele ale unei sciatice. Ulterior, tumora, crescand, provoaca o compresie a maduvei spinarii, deci dureri si mai vii.
Diagnostic si tratament – Diagnosticul se stabileste multumita mielografiei sau imageriei prin rezonanta
magnetica (I.R.M.). Tratamentul consta in practicarea ablatiei chirurgicale a tumorii.
Sinonim: schwannom.