Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Periuta de dinti manuala sau electrica?

9 decembrie 2014
Share

Periutele electrice erau, in mod traditional, indicate persoanelor care nu isi puteau folosi mainile sau celor cu handicap. In ultima vreme insa, a avut loc o evolutie a acestui domeniu, astfel incat acestea sunt din ce in ce mai indicate pacientilor.

Periuta electrica poate fi folosita cu succes pentru curatarea dintilor, fiind foarte usor de folosit. Eficienta acestui tip de periuta este superioara comparativ cu periajul manual. Cu toate acestea, recomandarea specialistilor este sa nu fie abandonat definitiv periajul manual, deoarece pot exista anumite zone care se curata mai bine manual. De aceea, este bine ca cele doua metode sa fie complementare. De asemenea, nu renuntati nici la celelalte mijloace de igienizare – ata dentara si apa de gura. Functiile si beneficiile acestora nu pot fi substituite de periaj, chiar daca este efectuat cu periuta electrica.

 

Cum folositi corect periutele electrice?

In ceea ce priveste modul de folosire a periutelor electrice, regula general valabila este: mentinerea periutei pe fiecare dinte in parte cateva secunde, apoi mutarea ei incet de la un dinte la altul de-a lungul gingiei. Periutele electrice se folosesc un minut, un minut jumatate pe fiecare arcada. Insa, in functie de miscarile pe care le executa capul activ al periutei, producatorii sau medicii stomatologi pot recomanda pacientilor sa execute miscari suplimentare ale periutei pe suprafata de curatat.

 

Este indicat sa folositi doua periute dentare

Ca regula, periajul dentar trebuie efectuat de cel putin doua ori pe zi, pentru a se indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti. Este indicata folosirea a doua periute – una pentru periajul de seara si alta pentru cel de dimineata. De altfel, in modul acesta se pot combina foarte usor cele doua tipuri de periaj – cel electric si cel manual. In orice tip de periaj, fie el manual sau electric, exista cateva principii ce trebuie urmate:

  • Periuta de dinti manuala sau electrica?Periuta de dinti va fi inlocuita dupa o utilizare de maximum 3 luni sau mai repede, daca perii sunt tociti sau deformati.
  • Periuta de dinti nu se umezeste cu apa inainte de inceperea periajului.
  • Folositi periuta in curatarea suprafetei in care se efectueaza masticatia pe molari si premolari, cu miscari de „du-te-vino” si circulare.
  • Dupa fiecare periaj, periuta va fi bine clatita, pentru a se indeparta urmele de pasta de dinti, apoi scuturata energic pentru a inlesni uscarea cat mai rapida a filamentelor.
  • Pastrarea periutei se face intr-un mediu aerisit, in pozitie verticala, pentru a favoriza uscarea ei. Se va pastra la distanta de alte periute.

Periajul de baza este cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar.

 

Dr. Claudiu Lupascu
Medic stomatolog coordonator
LLLDental
llldental.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.