Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Jodid 200, comprimate

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Comprimate filmate cu 50 mg sitagliptina si 850 mg metformina; cutie x 28, 56 sau 112 comprimate

Indicatii:

Terapia de substitutie hormonala pentru trat. simptomelor deficientei de estrogeni la femeia la care menopauza a aparut de cel putin un an si care are uter.

Doze:

Inainte de chimioterapie, numai in ziua 1 a regimului chimioterapic care induce greata si varsaturi (CIGV), sub forma unei perfuzii administrate pe durata a 15 minute. Regimul CIGV de 3 zile include Ivemend (115 mg) administrat cu 30 minute inainte de tratamentul chimioterapic sau aprepitant (125 mg) administrat cu o ora inainte de tratamentul chimioterapic in ziua 1; aprepitant (80 mg) in zilele 2 si 3; suplimentar se administreaza un corticosteroid si un antagonist al receptorilor 5-HT3.

Contraindicatii:

Sangerare vaginala de etiologie nediagnosticata. Cancer mamar, suspiciune de cancer mamar sau antecedente de cancer mamar. Stari premaligne sau maligne, cunoscute sau suspectate, daca sunt dependente de hormonii sexuali steroidieni. Afectiuni hepatice acute sau cronice sau antecedente de boli hepatice la care valorile testelor hepatice nu au revenit la normal. Tromboembolism venos activ (TEV) confirmat in ultimii 2 ani. Antecedente de tromboembolism venos recurent sau boli trombotice cunoscute la pacientele care nu mai iau anticoagulante. Eveniment tromboembolic arterial activ sau recent. Hipertrigliceridemie severa. Hipersensibilitate.

Atentionari:

Inainte de a incepe sau de a reincepe terapia de substitutie hormonala, se va face o examinare completa a antecedentelor personale si heredocolaterale, precum si examen general si ginecologic, avand in vedere contraindicatiile si precautiile de utilizare ale produsului. Inainte de inceperea tratamentului trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini. La pacientele tratate cu estro-progestative trebuie evaluata in permanenta balanta risc/beneficiu. Trebuie avut in vedere faptul ca aceste conditii pot, in cazuri rare, sa reapara sau sa se agraveze in timpul terapiei: tumori estrogen-dependente in antecedente; leiomiom, endometrioza, hiperplazie de endometru; antecedente sau factori de risc pentru afectiuni tromboembolice; HTA; afectiuni hepatice (porfirie, adenom hepatic); diabet zaharat cu implicare vasculara; litiaza biliara; otoscleroza; migrena sau cefalee severa; afectiuni benigne ale sanului. Utilizarea terapiei de substitutie hormonala la pacientele cu antecedente de TEV recidivant sau cu predispozitie pentru tromboze, aflate deja in tratament cu anticoagulante, necesita o evaluare atenta a raportului beneficiu/risc la utilizatorii terapiei de substitutie hormonala. Antecedentele personale sau heredocolaterale de tromboembolism recidivant si avort spontan recidivant impun investigari pentru excluderea predispozitiei la tromboze. Trebuie acordata o atentie deosebita masurilor de prevenire a TEV dupa interventia chirurgicala. Atunci cand dupa interventia chirurgicala electiva urmeaza o imobilizare prelungita, daca este posibil, se opreste temporar terapia (cu 4-6 saptamani preoperator). Pacientele cu disfunctii renale si cardiace necesita o supraveghere atenta (posibile edeme). Tratamentul trebuie revizuit in caz de astm bronsic, epilepsie sau diabet zaharat, care se pot agrava in timpul terapiei. In primele luni de tratament pot sa apara hemoragii sau mici sangerari la intreruperea

Reactii adverse:

Sistemul nervos: cefalee, ameteli, oboseala, anxietate, stari depresive; somnolenta, nervozitate. Sistemul cardiovascular: agravarea HTA; tromboflebita, tromboza venoasa, dureri ale membrelor inferioare. Aparat gastrointestinal: greata, dureri abdominale, diaree, constipatie, balonare, gastrita. Tegumente si anexe: transpiratie excesiva, exantem, eczeme, dermatita acneiforma, caderea parului. Sistemul de reproducere si glandele mamare: cresterea grosimii endometrului, vulvo-vaginite; modificari ale secretiei vaginale, boala fibrochistica a sanilor. Organismul ca intreg: bufeuri, reactii de hipersensibilitate. Diverse: modificari ale greutatii corporale, afte, edeme ale membrelor inferioare, modificarea lipidogramei, cresterea glicemiei, modificari ale libidoului, crampe musculare, anemie.