Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Hodgkin (boala)

13 decembrie 2010
Share

Boala Hodgkin este o forma de limfom malign ce se caracterizeaza prin cresterea progresiva si nedureroasa a ganglionilor limfatici, a splinei si, in general, a tesutului limfoid. Mai pot aparea si alte simptome dintre care amintim: anorexie, scadere in greutate, febra, prurit, transpiratii nocturne si anemie. Din punct de vedere histopatologic este caracteristica prezenta celulelor Reed-Sternberg. Boala Hodgkin afecteaza ambele sexe. Desi nu sunt excluse originea imuna sau cea infectioasa, boala Hodgkin este considerata de origine neoplazica.
Au fost stabilite patru tipuri de boala Hodgkin pe criterii histopatologice:
– tipul 1, cu predominanta limfocitara, caracterizat prin infiltrarea difuza cu limfocite mici asociata cu rare celule Reed-Sternberg
– tipul 2, sclero-nodular, caracterizat prin benzi de scleroza care insera noduli celulari corespunzand fie tipului 1, fie tipurilor 3 sau 4
– tipul 3, celular mixt, caracterizat printr-un granulom asociat cu celule Reed-Sternberg
– tipul 4, cu depletie limfocitara, in care sunt prezente numeroase celule Reed-Sternberg uneori atipice si asociate cu fibroza.
Clasificarea are si o utilitate prognostica:
– tipurile 1 si 2 au cel mai bun prognostic
– tipurile 1 si 3 sunt chimiosensibile
– tipul 4 este cel mai grav.

Nota pentru articolul «Hodgkin (boala)»:1.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate