Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Efectele terapeutice ale laptisorului de matca

13 noiembrie 2013
Share

Laptisorul de matca este o substanta alba si gelatinoasa, secretata de glandele hipofaringiene si mandibulare ale albinelor tinere. Este destinat hranirii larvelor in primele lor zile de dezvoltare si constituie regimul alimentar exclusiv al reginei in intreaga sa existenta. Desi efectele terapeutice ale laptisorului de matca nu au fost studiate prea mult in decursul timpului, se cunosc cu certitudine unele beneficii pe care acesta le aduce organismului.

Descoperiti in randurile urmatoare care sunt beneficiile laptisorului de matca asupra organismului, cum se administreaza si cui ii este contraindicat.

Acest produs contine intre 50 si 65% apa si substante precum zaharuri, in special fructoza si glucoza, proteine, acizi grasi saturati, vitaminele A, B1, B5, B6, C, D si E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), oligoelemente. Laptisorul de matca se consuma mai degraba preventiv decat curativ: acesta reduce oboseala fizica si intelectuala si stresul, imbunatateste imunitatea, trateaza tulburarile sexuale si menstruale si este recomandat in perioadele de convalescenta.

 

Imbunatateste performantele fizice si intelectuale

Daca sunteti studenti, specialistii recomanda ca in sesiunile de examene sa administrati laptisor de matca, intrucat stimuleaza memoria, iar rezultatele la examene vor fi cele pe care vi le doriti.

 

Laptisorul de matca intareste sistemul imunitar

Daca sunteti dintre aceia care se imbolnavesc usor, administrati-va laptisor de matca si veti deveni mai rezistenti la boli, mai ales in perioadele reci, cand virozele respiratorii pandesc la orice colt. Un numar mare de studii realizate in vitro si pe animale au constatat activitatea imunostimulatoare si imunomodulatoare a laptisorului de matca. Aceasta activitate este specifica substantelor adaptogene si a fost atribuita anumitor acizi grasi si proteine pe care le contine laptisorul de matca.

 

Reduce unele simptome specifice menopauzei

Laptisorul de matca are un continut bogat in compusi cu activitate estrogenica, ceea ce ar putea explica intr-o anumita masura folosirea lui in problemele menstruale. Doua studii japoneze ce dateaza din 1970 indica faptul ca laptisorul de matca are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal al femeilor aflate la menopauza, reducand unele simptome specifice acesteia.

 

Mareste rezistenta la oboseala si la stres

Acest produs va face mai putin sensibili la stresul de la locul de munca, ceea ce va va permite sa fiti mai eficienti si sa dati maximum de  randament.

 

Laptisorul de matca previne maladia Alzheimer

Gratie antioxidantilor pe care ii contine (vitaminele A, C si E), laptisorul de matca este eficient in prevenirea tumorilor canceroase, intrucat anihileaza radicalii liberi. De asemenea, acetilcolina din laptisorul de matca, substanta care permite transmisia influxului nervos intre neuroni, are capacitatea de a preveni Alzheimerul, stiut fiind faptul ca cei afectati de aceasta maladie au un nivel scazut de acetilcolina.

 

Incetineste procesul de imbatranire cutanata

Daca sunteti in cautarea unui produs care sa combata efectele trecerii timpului, specialistii va recomanda o cura cu laptisor de matca.

 

Are proprietati cosmetice

Gratie bogatiei de vitamine si minerale, laptisorul de matca poate fi folosit in cosmetica atat intern, cat si extern. Administrat intern, reduce secretia excesiva de sebum si previne albirea prematura a parului. In combinatie cu miere de albine, stopeaza caderea parului. Tenul obosit este rapid revitalizat daca aplicam o masca dintr-o lingurita de laptisor de matca si un galbenus.

 

Avantajele curelor cu laptisor de matca

Este recomandat sa faceti cure cu laptisor de matca atunci cand se schimba anotimpurile sau in perioadele in care va simtiti corpul obosit. Luati timp de o luna o lingurita de laptisor de matca dimineata, pe stomacul gol. Daca gustul vi se pare dezagreabil, il puteti lua cu miere, dulceata sau amestecat intr-un pahar cu suc de fructe. Curele cu laptisor de matca pot fi urmate la orice varsta, chiar si de catre copii si femei insarcinate. Nu este nevoie de cantitati mari din acest produs pentru a obtine rezultate.

 

Contraindicatii

Persoanele alergice la miere, polen, la intepaturile de albine si la plantele din familia Compositae (margareta, echinacea, papadie) pot fi alergice si la laptisor de matca. Au fost raportate reactii alergice si anafilactice la laptisorul de matca la subiectii care sufereau de astm sau de dermatita atopica.

 

Text: Oana Anghel

Surse: bienfaits-gelee-royale.com, passeportsante.net

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.