Dicționar medicamente

Edetamin, fiole

13 decembrie 2010
Share

Prezentare:

Aerosol suspensie inhal. 100 g/ doza; cutie 1 fl. 200 doze

Indicatii:

Inhalator: tratament de urgenta si de intretinere precum si profilaxia astmului bronsic, bronsitei si emfizemului. Oral: tratamentul si profilaxia crizelor de astm, bronsitei si emfizemului. Injectabil: ameliorarea bronhospasmului sever.

Doze:

Inhalator adulti: bronhospasm acut si episoade intermitente de astm 1-2 inhalari in doza unica. Profilaxie sau tratamentul de intretinere: 2 inhalari de 3-4 ori/zi. Prevenirea bronhospasmului indus de exercitiu: 2 inhalari inainte de efort. Copii: bronhospasm acut, accese astmatice episodice sau inainte de efort 1 inhalatie. Tratamentul de intretinere sau profilaxie: 1-2 inhalatii de 3-4 ori/zi. Oral adulti: 4-8 mg salbutamol de 3-4 ori/zi. Copii 2-6 ani: 2,5-5 ml sirop (1-2 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Copii 6-12 ani: 5 ml sirop (2 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Copii peste 12 ani: 5-10 ml sirop (2-4 mg salbutamol) de 3-4 ori/zi. Injectabil: subcutanat si intramuscular 500 mcg (8 mcg/kg), cu repetare la fiecare 4 ore, daca este necesar. Intravenos 250 mcg (4 mcg/kg) injectat incet. Daca este necesar, doza poate fi repetata.

Contraindicatii:

Antecedente de hipersensibilitate la oricare din componenti. Produsul inhalator nu se utilizeaza in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Tratamentul amenintarii de avort in primul sau al doilea trimestru de sarcina.

Atentionari:

Inhalator: tireotoxicoza. Nu se va asocia cu beta-blocante neselective. Hipokaliemie, cu monitorizarea potasemiei. Oral: Tratamentul pe termen lung cu salbutamol sirop creste riscul cariei dentare.

Reactii adverse:

Tremor fin al muochilor scheletici, mai ales mainile. Ocazional dureri de cap, vasodilatatie periferica cu crestere compensatorie a frecventei cardiace. Reactii de hipersensibilitate (angioedem, urticarie, bronhospasm, hipertensiune arteriala si colaps foarte rar). Crampe musculare. Agitatie la copii. Tahicardie foarte rar.