Revista care te menține sănătos

Medici

Dr. Andrei Ioan Bogdan: „Nivelul de performanta chirurgicala mondial ne obliga sa ridicam stacheta in Romania”

9 februarie 2018
Share
  • Dr. Andrei Ioan Bogdan este medic primar in ortopedie-traumatologie, sef de lucrari la UMF „Carol Davila”, Bucuresti. In prezent, opereaza la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca si la Spitalul Sanador si este coordonator al Clinicii de recuperare medicala Centrokinetic (pentru programari, puteti suna la 0314335371 sau puteti scrie la [email protected]).

    Dr. Andrei Ioan Bogdan ne-a marturisit ca a optat pentru ortopedie-traumatologie pentru ca este o specialitate chirurgicala vasta, cu numeroase supraspecializari, care-i oferea posibilitatea sa se dezvolte profesional. Ulterior, s-a dovedit ca a avut dreptate si s-a supraspecializat in traumatologie sportiva, efectuand peste 3.000 de operatii in acest domeniu. Este, de asemenea, initiatorul unui program, unic in Romania, de recuperare in 5 pasi. Peste 5.000 de pacienti au fost tratati si vindecati prin aceasta metoda.

    Dr. Andrei Ioan Bogdan: „Nivelul de performanta chirurgicala mondial ne obliga sa ridicam stacheta in Romania”
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_86604217_tunel-carpian

    Farmacia Ta: Ce tip de interventii chirurgicale realizati cel mai des?

    Dr. Andrei Ioan Bogdan: Cele mai frecvente afectiuni tratate chirurgical sunt la nivelul genunchiului, fiind vorba despre leziuni de menisc si ligamente incrucisate, iar in acest domeniu chirurgical am reusit cateva lucruri importante, printre care initierea terapiei cu celule stem, alaturi de operatia de reconstructie de ligament incrucisat anterior sau posterior. Noutatea consta in faptul ca, injectand aceste celule recoltate de la acelasi pacient, perioada de vindecare este mult mai rapida, iar pacientul revine la nivelul de activitate premergator accidentarii in timp scurt.

    Sindromul de tunel carpian a devenit o afectiune des intalnita in zilele noastre. Cand este necesara interventia chirurgicala?

    Din pacate, aceasta afectiune, odata instalata, devine ireversibila complet; in functie de gradul de activitate a pacientului, evolutia poate fi lenta sau rapida. De obicei, se ajunge la o interventie care, din fericire, este foarte simpla, rapida, minim-invaziva si rezultatele sunt spectaculoase daca operatia nu este facuta tardiv. Atunci cand nervul este afectat complet, simptomele nu sunt integral reversibile, pacientul ramanand cu tulburari de sensibilitate.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • shutterstock_271646879_spate_coloana-vertebrala

    Si scolioza este o afectiune frecvent intalnita. Ce ar trebui sa faca o persoana care a primit acest diagnostic?

    Scolioza este o afectiune preponderent congenitala. Tratamentul depinde de gradul scoliozei, fiind o calculatie matematica a unor unghiuri ale deformarii, si consta in recuperare, purtarea unui corset sau chiar interventii chirurgicale. Foarte important de mentionat este faptul ca, la ora actuala, scolioza este o afectiune bine cunoscuta si tratata cu mult succes.

    Unul dintre domeniile dumneavoastra de interes este „patologia ortopedica la persoanele care sufera de hemofilie”. Despre ce este vorba, mai exact?

    Pacientii cu hemofilie prezinta, in general, redori articulare, artroza, hematoame, iar tratamentele pentru care ajung la mine sunt eminamente chirurgicale. Particularitatea acestor cazuri consta in faptul ca riscurile chirurgicale sunt mult mai mari, iar anvergura operatiilor este, uneori, coplesitoare.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • _RIS6588

    Care este mai ofertanta pentru un chirurg ortoped, medicina sportiva sau traumatologia?

    Fiecare dintre cele doua supraspecializari are conduita si target-ul ei, complet diferite si cred ca fiecare chirurg are posibilitatea in cariera sa aleaga calea lui, neputand fizic si psihic sa urmeze toate subspecializarile acestei ramuri chirurgicale. Nivelul de performanta chirurgicala la care s-a ajuns in lume in acest moment ne obliga sa ridicam stacheta in Romania, iar asta este posibil doar daca citim foarte mult, mergem la cursuri si punem in practica tot ce invatam.

    Monturile si pintenii calcaneeni sunt probleme des intalnite. Ce recomandare de tratament aveti pentru ele?

    Monturile se trateaza, prin excelenta, chirurgical, indiferent de gradul deformarii, cu exceptia celor care nu dor, ele neavand indicatie chirurgicala nicaieri in lume. Din punct de vedere chirurgical, si aici avem progrese substantiale, tehnicile fiind in prezent minim-invazive, implanturile dedicate acestor operatii sunt mult imbunatatite, iar curba de recuperare mult mai rapida, pacientii putand calca de cele mai multe ori de-a doua zi cu o incaltaminte speciala.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • _MG_8307

    Aveti un rol important in dezvoltarea sistemului de recuperare numit ReFlex. Cum functioneaza acesta si cui se adreseaza?

    Sistemul ReFlex este un concept de recuperare dezvoltat in Romania de catre o companie de IT condusa de un prieten de-al meu, fost pacient, sportiv de performanta care, avand o accidentare si trecand printr-o recuperare de cateva luni, s-a gandit sa elaboreze un program prin care pacientul sa poata fi urmarit mai usor de catre medic si kinetoterapeut. Astfel, a aparut ReFlex, un soft care functioneaza pe baza unor senzori aplicati pe pacient. Practic, orice pacient, oriunde ar fi in lume, poate fi conectat cu un medic sau un kinetoterapeut prin acesti senzori, iar cadrul medical poate urmari cum efectueaza programul de recuperare, atat in timp real, cat si prin statistici, de-a lungul timpului. In plus, softul ofera pacientului protocolul exact de recuperare pentru fiecare afectiune.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • _MG_8335

    Ati initiat un program, unic in Romania, de recuperare in 5 pasi. Despre ce este vorba?

    Ce face aceasta metoda sa fie deosebita si performanta este chiar imbinarea rolului de medic specializat cu cel de terapeut. Medicul specializat care se ocupa indeaproape de pacient se numeste Manager de Caz. Acesta creeaza un protocol de reabilitare personalizat pentru fiecare pacient si apoi supervizeaza traseul prin teste specifice si controale periodice. In plus, acest tip de tratament presupune trecerea pacientului prin 5 etape de reabilitare: controlul durerii si al inflamatiei, restabilirea mobilitatii articulare, recuperarea fortei musculare si a rezistentei, recuperarea coordonarii, recuperarea sportiva (recapatarea unor gesturi simple, uzuale, iar pentru un atlet, reintegrarea lui in sport).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.