Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Ce afectiuni pot ascunde durerile de cap la seniori?

3 mai 2011
Share

Cefaleea sau binecunoscuta durere de cap reprezinta un motiv frecvent de prezentare la medic, impunand de fiecare data o abordare sistematica, atat din punct de vedere al diagnosticarii cauzei, cat si al conduitei terapeutice.

Este foarte adevarat ca majoritatea cefaleelor sunt benigne, neavand legatura cu o patologie subiacenta, insa nu inseamna ca cefaleea trebuie tratata dupa ureche.

Diferentierea tipului de cefalee si descoperirea cauzei trebuie sa constituie principala preocupare a medicului. Astfel, anamneza corect si atent realizata reprezinta cheia diagnosticului.

In ceea ce priveste frecventa pe sexe, femeile sufera de atacuri migrenoase in medie de doua ori mai des decat barbatii. Nu trebuie neglijat factorul familial, anamneza amanuntita putand descoperi rude de gradul I care sufera de aceeasi problema. De asemenea, cefaleea apare mai frecvent in mediul urban si la intelectuali, cunoscandu-se legatura dintre crizele migrenoase si suprasolicitarea psihica.

 

La varste inaintate, migrenele pot avea drept cauza boli sistemice

Cefaleea afecteaza toate varstele. In aproximativ 90% dintre cazuri, la pacientul tanar este vorba de cefaleea primara care nu ascunde o alta afectiune. La varstnici insa, acest procent este mai scazut. Este cunoscut faptul ca la varstele inaintate atacurile migrenoase apar mai rar, dar riscul sa ascunda afectiuni mai grave, de natura intracraniana, sau sa aiba drept cauza boli sistemice este considerabil mai mare. Psihologii au determinat trasaturile personalitatii migrenosului. Acesta este meticulos in tot ce face, foarte ambitios, mai mult decat perfectionist, uneori morocanos, predispus la depresie sau stari euforice.

Factorii declansatori sunt multipli si variati: stresul, factorii alimentari (ciocolata, bauturile alcoolice, mancarurile prajite si condimentate), mirosurile puternice, lumina foarte puternica, zgomotele, modificarile hormonale (menstruatia, anticonceptionalele), unele medicamente (bronhodilatatoare, antihipertensive, antiinflamatoare).

 

90% dintre durerile de cap se incadreaza in cefaleea primara

Cefaleea se imparte in doua categorii:

  • Cefaleea primara (migrena, cefaleea de tensiune, cefaleea in ciorchine sau cluster). Aceasta cuprinde majoritatea durerilor de cap (in proportie de 90%). In acest caz, de cele mai multe ori, pacientul prezinta un examen clinic si paraclinic in limite normale;
  • Cefaleea secundara altor patologii: traumatisme, procese intracraniene inlocuitoare de spatiu (tumori), tulburari vasculare (accidente vasculare cerebrale), tulburari metabolice si la nivelul structurilor faciale si craniene (nevralgii craniene, dureri ale trunchiurilor nervoase), infectii sau secundar unor tratamente medicamentoase.

 

Migrena poate dura de la 4 pana la 72 de ore…

Migrena reprezinta o durere de cap ce are caracter pulsatil, adesea unilaterala in momentul debutului, cu posibilitate de bilateralizare pe parcurs, si de intensitate medie pana la severa, ce poate dura de la 4 pana la 72 de ore. Aceasta afecteaza activitatea zilnica si calitatea vietii, amplificandu-se in momentul in care pacientul face efort. De cele mai multe ori, migrena se asociaza cu fotofobie, scaderea acuitatii vizuale, tulburari vizuale (pete luminoase), vertij, pierderea cunostintei,  fonofobie (sensibilitate la sunete), greata, varsaturi, apetit scazut, tulburari de vorbire.

 

…si prezinta 5 faze

Episodul migrenos se poate imparti in 5 faze principale:

  • Faza prodromala apare cu 1-2 zile inainte de durerea de cap. Pacientul poate prezenta modificari comportamentale si/sau o stare de oboseala;
  • Aura precede atacul migrenos cu 15 minute pana la 1 ora;
  • Cefaleea propriu-zisa;
  • Rezolutia cefaleei;
  • Faza ulterioara atacului migrenos (nu este obligatoriu sa existe) se caracterizeaza printr-o stare de slabiciune ce poate persista cateva zile.

 

Examenul clinic si anamneza completa stabilesc diagnosticul

Diagnosticul se stabileste de catre medic pe baza examenului fizic si anamnezei complete (nu exista un test specific de diagnosticare a migrenei). Foarte importanta este determinarea factorilor declansatori ai cefaleei, a duratei exacte si daca durerea se remite sau se agraveaza in diferite situatii.

 

Eliminarea factorilor declansatori ai durerii de cap, primul pas in tratament

Tratamentul se bazeaza in primul rand pe eliminarea factorilor declansatori. Un regim de viata echilibrat, ce presupune o dieta corecta (evitarea alcoolului si cofeinei in exces), un program de somn normal de 7-8 ore pe noapte, evitarea suprasolicitarilor psihice si fizice, eliminarea pe cat posibil a stresului vor duce in final la diminuarea pana la disparitia atacurilor de migrena. Terapia nemedicamentoasa presupune aplicarea de comprese reci pe frunte sau tample, masarea sau presiunea aplicata la nivelul tamplelor, acupunctura, pozitia culcat si tehnici de relaxare.

 

Tratament in functie de gravitatea simptomelor

Odata instalata, migrena poate fi tinuta sub control cu ajutorul analgezicelor simple, antiinflamatoarelor nesteroidiene pana la utilizarea agonistilor de serotonina si analgezicelor opioide, in functie de gravitatea simptomelor. Tratamentul profilactic este indicat in cazul in care crizele migrenoase se repeta de mai multe ori intr-o luna, avand drept scop reducerea frecventelor si a intensitatii crizelor. Acesta consta in utilizarea beta-blocantelor, antidepresivelor triciclice, anticonvulsivantelor si antiinflamatoarelor nesteroidiene.

 

Cum se manifesta cefaleea de tensiune?

Cefaleea de tensiune presupune o durere surda, nepulsatila, localizata la nivelul fruntii, scalpului, tamplelor sau cefei. Intensitatea durerii este medie sau usoara, iar durata este de 30 de minute pana la cateva zile. Cauzele nu sunt exact determinate, insa se crede ca un rol important il joaca spasmul musculaturii de la nivelul gatului si fetei. Spre deosebire de migrena, aceasta nu este insotita de stari de greata, varsaturi sau sensibilitate la lumina.

 

Cefaleea cluster, frecventa la barbati

Cefaleea in ciorchine (cluster) se caracterizeaza prin accese repetate de durere de intensitate crescuta, cu localizare strict unilaterala in jurul unui ochi sau pe jumatate de cap. Crizele dureroase pot aparea zilnic sau de mai multe ori pe zi. Acest tip de cefalee este mai frecvent la barbati decat la femei. Debuteaza adesea noaptea, crescand rapid in intensitate, fiind insotita de sensibilitate la lumina, congestie nazala, inrosirea fetei si agitatie psihomotorie. Cefaleea cluster se remite de la sine, insa in cazurile in care accesele sunt frecvente, se pot administra analgezice.

 

Cefaleea secundara poate ascunde multiple patologii

  • Procese inlocuitoare de spatiu (tumori): frecvent intalnite la persoanele peste 65 de ani. Acestea necesita pentru diagnostic utilizarea rezonantei magnetice nucleare (RMN) care poate vizualiza si tumori de dimensiuni foarte mici. Cefaleea este cauzata de compresia efectuata pe structurile vasculare si nervoase intracraniene, avand un caracter progresiv si insotita de semne neurologice, senzitive si motorii;
  • Accident vascular cerebral (AVC): in acest caz, cefaleea apare unilateral, de intensitate moderata. Apare de obicei cand suferinta ischemica este mai importanta la nivelul substantei cenusii comparativ cu substanta alba. Cea mai mare incidenta a AVC este intre 60 si 80 de ani (peste 75% dintre pacienti au peste 60 de ani), dar este din ce in ce mai prezent si la tineri;
  • Traumatism cranio-cerebral: cefaleea persista cateva zile, aparand la cateva ore de la traumatism. Este insotita de o stare de agitatie, iritabilitate si imposibilitatea concentrarii;
  • Meningita: cefaleea este asociata intotdeauna cu iritatia meningeala. Este severa, cu debut rapid si localizare la nivelul bazei craniului. Se insoteste de redoare de ceafa, varsaturi si sensibilitate la lumina;
  • Sinuzita: din ce in ce mai comuna la persoanele in varsta, se prezinta cu durere de cap localizata frontal sau malar, insotita de obstructie nazala. Biologic, sunt prezente semnele de infectie si inflamatie;
  • Nevralgie trigeminala: cefaleea este de intensitate foarte mare, de scurta durata, stimulata de masticatie si vorbire.

Daca suferiti de dureri de cap fie brusc, fie progresiv instalate, insotite sau nu de manifestarile prezentate, nu ezitati sa va prezentati la medic. Dupa o examinare completa, la care se adauga testele de laborator si investigatiile specifice, medicul va stabili diagnosticul si va intocmi o schema corecta de tratament.

 

 

Dr. Alin Popescu,

Specialist medicina sportiva,

[email protected]

0726 777 137

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.