Relenza, pudra inhalatorie

Relenza, pudra inhalatorie

Compozitie
Fiecare Relenza Rotadisk consta din patru blistere duble, fiecare dintre acestea continand un amestec de pulbere de zanamivir (5 mg) si lactoza (20 mg).

Actiune terapeutica
Proprietati farmacodinamice:
Mecanism de actiune: Zanamivir este un inhibitor puternic si selectiv al neuraminidazei, enzima de suprafata a virusului gripal. Neuraminidaza virala contribuie la eliberarea din celulele infectate a unor particule virale nou formate si faciliteaza accesul virusului prin mucus spre suprafata celulelor epiteliale, pentru a permite infectarea virala a celulelor neafectate. Inhibarea acestei enzime este reflectata prin activitatea in vitro si in vivo impotriva replicarii virusurilor gripale A si B, actionand asupra tuturor subtipurilor cunoscute de neuraminidaza ale virusului gripal de tip A. Activitatea zanamivir este extracelulara. Acesta reduce propagarea virusurilor gripale A si B prin inhibarea eliberarii virionilor gripali infectiosi din celulele epiteliale spre tractul respirator. Replicarea virala este limitata la nivelul epiteliului superficial al tractului respirator. Eficacitatea administrarii topice a zanamivir la acest nivel a fost confirmata prin studiile clinice. Testele clinice au aratat ca tratamentul cu zanamivir al infectiilor virale acute are ca rezultat reducerea raspandirii virale din tractul respirator in comparatie cu placebo, precum si absenta unor forme virale cu susceptibilitate redusa la zanamivir. Experienta clinica: Relenza, administrat in dozele recomandate in tratamentul gripei, amelioreaza simptomele si reduce durata acestora. In unele studii, a fost observat efectul benefic in cazul pacientilor considerati in grupe de risc: varstnici si pacienti cu afectiuni cronice (cardiace, pulmonare, renale si metabolice). S-a aratat ca eficienta Relenza este optima daca tratamentul este inceput cat mai repede posibil dupa aparitia simptomelor. Un numar limitat de date arata ca zanamivir inhalator nu a afectat semnificativ functia pulmonara si hiperresponsivitatea bronsica atunci cand a fost administrat unor persoane cu astm usor/moderat. S-a aratat ca zanamivir, administrat profilactic, previne imbolnavirea. S-a demonstrat ca Relenza, administrat in doza recomandata pentru profilaxia gripei, reduce semnificativ incidenta cazurilor simptomatice cu aproximativ 70% in comparatie cu placebo.
Proprietati farmacocinetice:
Absorbtie: studiile farmacocinetice efectuate pe oameni au aratat ca biodisponibilitatea orala absoluta a medicamentului este scazuta (2%). Studii similare asupra zanamivir administrat inhalator pe cale orala indica faptul ca aproximativ 10-20% din doza este absorbita sistemic, concentratia plasmatica atingand varful in 1-2 ore. Slaba absorbtie a medicamentului are ca rezultat o concentratie sistemica scazuta si, astfel, nu exista o expunere sistemica semnificativa la zanamivir dupa inhalarea orala. S-a evidentiat absenta modificarilor cineticii dupa administrarea repetata a dozelor inhalatorii.
Distributie: dupa inhalarea pe cale orala, zanamivir este depozitat in concentratii ridicate de-a lungul tractului respirator, astfel distribuind medicamentul spre zonele infectate. Concentratia crescuta a zanamivir in tractul respirator are ca rezultat inceperea imediata a inhibarii neuraminidazei virale. Principalele zone de depozitare a zanamivir sunt orofaringele si plamanii (in medie 77,6% si respectiv 13,2%).
Metabolism: s-a aratat ca zanamivir este excretat renal sub forma de medicament nemodificat, fara a fi metabolizat.
Eliminare: timpul de injumatatire al zanamivir ca urmare a administrarii prin inhalare orala este cuprins intre 2,6 si 5,05 ore. Este eliminat in intregime nemodificat prin urina. Clearance-ul total este cuprins intre 2,5 si 10,9 l/h, fiind aproximat prin clearance-ul renal.
Eliminarea renala este completa in 24 ore. Pacienti cu disfunctie renala: in doza zilnica terapeutica de 20 mg, biodisponibilitatea este scazuta (10-20%), cu absenta unei expuneri sistemice semnificative a pacientilor la zanamivir. In limita de siguranta a zanamivir, posibila expunere crescuta a pacientilor cu insuficienta renala grava nu este considerata problematica si nu este necesara reducerea dozei.
Pacienti cu disfunctie hepatica: Zanamivir nu este metabolizat, astfel incat nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu afectiuni hepatice.
Varstnici: in doza zilnica terapeutica de 20 mg, biodisponibilitatea este scazuta (10-20%), cu absenta unei expuneri sistemice semnificative a pacientilor la zanamivir. Este putin probabil ca afectarea farmacocineticii, care poate aparea cu varsta, sa aiba consecinte clinice, astfel incat nu este recomandata reducerea dozei.
Copii: intr-un studiu in care au fost administrate doze unice, a fost evaluata farmacocinetica zanamivir pe un grup de 24 copii, cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 12 ani, au fost folosite preparate sub forma nebulizata (10 mg) si pulbere inhalatorie uscata (10 mg). Expunerea sistemica a copiilor a fost similara cu 10 mg pulbere inhalatorie la adulti.
Date preclinice de siguranta: in studiile de toxicitate efectuate pe animale, administrarea zanamivir nu a fost asociata unor efecte de relevanta clinica. Zanamivir nu a fost genotoxic si s-a evidentiat absenta potentialului carcinogenic al zanamivir in studiile de carcinogenitate pe termen lung efectuate pe sobolani si soareci.
Lista de excipienti: Relenza este un amestec de pulbere de culoare alba, care contine zanamivir micronizat si lactoza.
Instructiuni pentru utilizare/manevrare: medicamentul sub forma de pulbere este inhalat pe gura spre plamani. In dispozitivul Diskhaler este incarcat un disc care contine medicamentul in blistere individuale, care sunt deschise atunci cand se manevreaza dispozitivul. Relenza Rotadisk poate fi pastrat in Diskhaler in permanenta, dar blister-ul trebuie desfacut numai inaintea utilizarii. Nerespectarea acestei instructiuni poate afecta functionarea Diskhaler. Diskhaler este un dispozitiv care se utilizeaza impreuna cu un Rotadisk, pentru inhalarea medicamentului. Diskhaler consta dintr-un: un corp exterior colorat prevazut cu capac si un ac pentru perforat, un capac de culoare inchisa pentru piesa bucala, un suport glisant alb, cu piesa bucala, o rotita de culoare inchisa ca suport pentru Rotadisk. Rotadisk-ul este compus din 4 blistere. Fiecare blister contine o doza masurata de medicament, sub forma de pulbere uscata.
Atentie: nu perforati blisterul inaintea incarcarii Rotadisk-ului in interiorul Diskhaler.
Incarcarea Rotadisk-ului in Diskhaler: indepartati capacul piesei bucale si verificati daca interiorul si exteriorul acesteia sunt curate. Tineti colturile suportului alb si trageti usor, pana cand vedeti striurile din plastic de pe marginile suportului. Puneti degetul mare si aratator pe striuri, apasati in interior si scoateti cu grija suportul din Diskhaler. Montati Rotadisk-ul pe rotita de culoare inchisa, cu blisterele spre interior. Puneti apoi suportul la loc in interiorul Diskhaler.
Perforarea blisterului in Rotadisk: ridicati capacul pana in pozitia verticala. Trebuie perforate ambele suprafete ale blisterului. Va fi simtita o usoara rezistenta, mai ales la perforarea suprafetei inferioare a blisterului. Inchideti apoi capacul.
Atentie: nu incercati sa ridicati capacul decat atunci cand suportul este in intregime in interiorul Diskhaler, sau cand este complet indepartat.
Inhalarea cu ajutorul Diskhaler: expirati adanc, atat cat este confortabil. Mentinand nivelul Diskhaler, ridicati-l spre gura si introduceti cu grija piesa bucala intre dinti si buze, fara a o musca. Nu acoperiti orificiile pentru aer ale piesei bucale. Inspirati adanc pe gura. Tineti-va respiratia pentru cateva secunde si scoateti Diskhaler-ul din gura. Continuati sa va tineti respiratia atat cat este confortabil.
Pregatirea pentru inhalarea urmatoare: rotiti Rotadisk-ul spre blisterul urmator prin miscarea usoara a suportului. Nu perforati blisterul decat imediat inaintea inhalarii. Pentru o a doua inhalare, perforati blisterul si inhalati asa cum a fost aratat in etapele 5 si 6. Dupa utilizare, repuneti intotdeauna capacul piesei bucale.
Inlocuirea Rotadisk-ului: fiecare Rotadisk cuprinde 4 blistere care contin medicamentul. Atunci cand Rotadisk-ul este gol, acesta este inlocuit cu un Rotadisk nou, prin repetarea etapelor 2-4. Atentie: nu aruncati rotita odata cu Rotadisk-ul gol.

Indicatii
Tratamentul gripei: Relenza este indicat in tratamentul infectiilor provocate de virusurile gripale A si B ale adultilor si adolescentilor (12 ani). Profilaxie: Relenza este indicat in profilaxia infectiilor provocate de virusurile gripale A si B ale adultilor si adolescentilor (12 ani).

Doze si mod de administrare
Relenza se administreaza numai prin inhalatii pe cale orala, spre tractul respirator, prin intermediul dispozitivului Diskhaler. Tratamentul gripei: doza recomandata de Relenza este de doua inhalatii (2 x 5 mg) de doua ori pe zi, timp de 5 zile, doza inhalatorie zilnica totala fiind de 20 mg. Pentru un efect benefic maxim, tratamentul trebuie inceput cat de repede posibil (preferabil in primele doua zile) dupa aparitia simptomelor. Profilaxie: Doza recomandata de Relenza este de doua inhalatii (2 x 5 mg) o data pe zi, in timpul perioadei de expunere. Experienta clinica arata administrarea pana la 28 de zile consecutive. In plus, dupa vaccinare, zanamivir poate fi administrat pentru a oferi protectie o perioada de 2-4 saptamani, pana la aparitia efectului vaccinului. Disfunctie renala sau hepatica: nu este necesara modificarea dozelor (vezi Proprietati farmacocinetice). Varstnici: nu este necesara modificarea dozelor (vezi Proprietati farmacocinetice).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre ingredientii preparatului.

Masuri de precautie
Nu sunt cunoscute.
Interactiuni medicamentoase: Zanamivir nu se leaga de proteinele plasmatice, nu este metabolizat sau modificat la nivel hepatic. Este putin probabila aparitia unor interactiuni medicamentoase semnificative din punct de vedere clinic.
Sarcina si alaptare:
Sarcina: na fost stabilita siguranta utilizarii Relenza in timpul sarcinii. Studiile reproductive efectuate pe sobolani si iepuri au indicat prezenta transferului placentar al zanamivir. Studiile pe sobolani au evidentiat absenta teratogenitatii, afectarii fertilitatii, precum si absenta unei afectari semnificative din punct de vedere clinic a dezvoltarii peri- sau post-natale a produsului de conceptie, ca urmare a administrarii zanamivir. Oricum, nu exista informatii despre transferul placentar la oameni. Relenza nu ar trebui utilizata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, decat daca beneficiul posibil asupra mamei depaseste orice risc posibil asupra fatului.
Alaptare: in studiile pe sobolani, s-a aratat ca zanamivir este secretat in laptele matern. Nu exista date despre prezenta zanamivir in laptele uman. Avand in vedere experienta restransa, utilizarea zanamivir de catre mamele care alapteaza trebuie luata in considerare numai atunci cand beneficiul posibil asupra mamei depaseste orice risc posibil asupra copilului.
Efecte asupra indemanarii de a conduce masina sau de a manipula utilaje: nu sunt cunoscute.
Supradozare: este putin probabila supradozarea accidentala, datorita limitarii fizice a preparatului, caii de administrare si a biodisponibilitatii orale scazute (2-3%) a zanamivir. Au fost administrate prin inhalatii orale (prin nebulizator) doze de zanamivir de pana la 64 mg/zi (aproximativ de 3 ori doza maxima zilnica recomandata) fara aparitia unor efecte adverse. In plus, s-a aratat ca expunerea sistemica prin administrarea intravenoasa a unor doze de pana la 1 200 mg/zi timp de 5 zile nu a avut efecte adverse.

Reactii adverse
Relenza este bine tolerat dupa administrarea pe cale inhalatorie orala. In studiile clinice, reactiile adverse raportate au fost similare celor observate in grupurile tratate placebo.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Unul din trei romani sufera de hemoroizi. Ai putea fi unul dintre ei

Daca ai intampinat unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: sangerari in timpul scaunului, durere ...
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link