Fragmin, solutie injectabila

Fragmin, solutie injectabila

Compozitie
1 ml solutie injectabila (fiole) contine:
Dalteparina sodica 2 500 UI (anti-Xa) 10 000 UI (anti-Xa):
Clorura de sodiu q.s. q.s.
Apa pentru uz injectabil ad 1 ml ad 1 ml
1 seringa (0,2 ml) contine:
Dalteparina sodica 2 500 UI (anti-Xa) 5 000 UI (anti-Xa) :
Clorura de sodiu q.s. -
Apa pentru uz injectabil ad 0,2 ml ad 0,2 ml
Potentase exprima in Unitati Internationale anti-Xa (UI) conform Primului Standard International pentru heparina cu masa moleculara mica.

Actiune terapeutica
Fragmin este un agent antitrombotic continand dalteparina sodica (heparina sodica cu masa moleculara mica). Dalteparina sodica este sintetizata prin depolimerizarea controlata cu acid azotos a heparinei sodice din mucoasa intestinala de porc. Masa moleculara medie relativa este de aproximativ 5 000, din care 90 la suta variaza intre 2 000 si 9000; gradul de sulfatare pe unitate dizaharidica este de 2–2,5. Efectulantitrombotic al dalteparinei sodice depinde de capacitatea sa de apotenta inhibarea factorului Xa si a trombinei de catre antitrombina (AT). Dalteparina sodica are o capacitate relativ mai crescuta de apotenta inhibarea factorului Xa, decat de a prelungi timpul de coagulare plasmatica (TTPA). Comparativ cu heparina, dalteparina sodica are un efect mai slab asupra functiei plachetare si aderarii plachetare, influentand astfel numai intr-o mica masura hemostaza primara. Se pare ca unele dintre proprietatile antitrombotice ale dalteparinei sodice sunt mediate si prin efectul sau asupra peretelui vascular si sistemului fibrinolitic. Timpul de injumatatire dupa injectarea i.v. este de 2 ore, iar dupa injectarea s.c., de 3-4 ore. Biodisponibilitatea dupa injectarea s.c. este de aproximativ 90%; farmacocinetica este independenta de doza. Eliminarea se face in principal pe cale renala.

Indicatii

Tratamentul trombozei venoase profunde acute si al emboliei pulmonare. Prevenirea coagularii in circuitul extracorporal in timpul hemodializei si hemofiltrarii in insuficienta renala acuta sau cronica. Tromboprofilaxia interventiilor chirurgicale.
Angina instabila si infarctul miocardic non-Q. Tratamentul trombozei venoase acute profunde si al emboliei pulmonare: Fragmin poate fi administrat fie in perfuzie continua, fie s.c. in doza unica sau de doua ori pe zi. Doza maxima nu trebuie sa depaseasca 18 000 UI.
Tratamentul subcutanat: Posologia initiala recomandata este de 100 UI/kg corp/12 ore sau 200 UI//kg corp/ 24 ore. Nivelurile plasmatice recomandate in timpul tratamentului dupa administrarea subcutanata sunt de >0,3 UI/ml inainte de injectie si >1,5 UI/ml la 3-4 ore de la injectie. Nivelurile plasmatice maxime se inregistreaza dupa 3-4 ore, cand se pot efectua recoltarile in vederea evaluarii anti-Xa.
Administrarea in perfuzie: Posologia initiala recomandata este de 100 UI/kg corp administrate in interval de 12 ore. Nivelurile plasmatice recomandate dupa perfuzie se situeaza intre 0,5-1,0 UI/ml. Ca o regula, tratamentul concomitent cu anticoagulante cumarinice orale (antivitamina K) se incepe imediat. Tratamentul se continua timp de cel putin cinci zile, pana cand nivelurile complexului protrombinic (factorii II, VII, IX si X) scad la un nivel terapeutic.
Prevenirea coagularii in timpul hemodializei si hemofiltrarii: Insuficienta renala cronica, pacienti ce nu prezinta risc de hemoragie; hemodializa si hemofiltrare cu durata de maximum 4 ore: Aceeasi posologie ca mai jos, sau numai o injectie intravenoasa cu 5 000 UI; hemodializa si hemofiltrare cu durata de peste 4 ore: Un bolus intravenos cu 30-40 UI/kg corp, urmat de administrarea in perfuzie a 10-15 UI/kg corp/ora. Pacientii hemodializati cronic care primesc Fragmin necesita in mod normal doar unele ajustari de doza si, prin urmare, rare controale ale nivelului de Xa. Dozele administrate produc in mod normal un nivel plasmatic cuprins intre 0,5-1,0 UI anti-Xa/ml.
Insuficienta renala acuta, pacienti cu risc crescut de hemoragie: Un bolus intravenos cu 5-10 UI/kg corp, urmat de administrarea in perfuzie a 4-5 UI/kg corp/ora. Nivelurile plasmatice trebuie sa fie cuprinse intre 0,2-0,4 UI anti-Xa/ml. Pacientii aflati sub dializa acuta au un spectru de doze terapeutice mai ingust, nivelurile de Xa la acestia trebuind monitorizat indeaproape.
Tromboprofilaxia interventiilor chirurgicale: Chirurgia generala cu risc de complicatii tromboembolice: 2 500 UI administrate subcutanat cu 1-2 ore inainte de interventia chirurgicala si apoi 2 500 UI administrate subcutanat in fiecare dimineata, pana cand pacientul se mobilizeaza, in general timp de 5-7 zile sau mai mult.
Chirurgia generala asociata cu factori suplimentari de risc si interventii ortopedice: 5 000 UI administrate subcutanat in ajunul interventiei chirurgicale si 5 000 UI administrate subcutanat in serile urmatoare. Tratamentul se continua pana cand pacientul se mobilizeaza, in general timp 5-7 zile sau mai mult. Alternativ, se pot administra 2500 UI subcutanat cu 1-2 ore inaintea interventiei si 2 500 UI subcutanat dupa 8-12 ore. In zilele urmatoare, se administreaza subcutanat 5 000 UI in fiecare dimineata.
Angina instabila si infarctul miocardic non-Q: 120 UI/kg corp se administreaza subcutanat de doua ori pe zi. Doza maxima este de 10 000 UI/ 12 ore. Tratamentul se continua timp de cel putin sase zile sau mai mult daca medicul considera necesar. Tratamentul cu doze mici de acid acetilsalicilic este recomandat. In studiile clinice efectuate, doza variaza intre 75-325 mg in acord cu practica medicala din fiecare spital.

Mod de administrare

Fragmin solutie injectabila este compatibil cu solutie izotona de ser fiziologic (9mg/ml) sau solutie izotona de glucoza (50 mg/ml) in flacoane de sticla sau pungi de plastic. Compatibilitatea Fragmin cu alte produse nu a fost studiata.
Atentie! Heparinele cu masa moleculara mica au fiecare diferite caracteristici terapeutice la diferite doze. De aceea sunt recomandate precautii speciale si trebuie respectate indicatiile de prescriere pentru fiecare produs in parte. Nu se administreaza intramuscular.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la Fragmin (sau alte heparine cu masa moleculara mica) de ex.: antecedente confirmate sau suspiciune de trombocitopenie heparin - indusa mediata imunologic. Ulcer gastroduodenal acut si hemoragie cerebrala. Forme grave de coagulopatii. Endocardita septica. Leziuni si interventii chirurgicale la nivelul sistemului nervos central, ochilor si urechilor. In asociatie cu tratamentul trombozei venoase acute profunde si angina instabila in care pacientii primesc o doza mare de Fragmin, de asemenea este contraindicata anestezia regionala datorita riscului crescut de hemoragie.

Precautii
Administrarea concomitenta de medicamente ce afecteaza hemostaza, cum ar fi tratamentul ASA, AINS, antagonisti ai vitaminei K si dextranul, pot accentua efectul anticoagulant al dalteparinei sodice. Totusi, daca nu exista contraindicatie specifica, pacientii cu boala coronariana instabila de ex.: angina instabila sau infarct miocardic non-Q vor primi oral doze mici de acid acetilsalicilic.

Sarcina si alaptare
Fragmin a fost administrat femeilor gravide, nefiind inregistrate efecte daunatoare asupra evolutiei sarcinii si a sanatatii fatului si a nou-nascutului. Nu se stie daca Fragmin trece sau nu in laptele matern. Efecte asupra capacitatii de a sofa si de a opera masini: Nu se cunosc. Se recomanda administrarea cu atentie in caz de trombocitopenie si deficiente plachetare, in insuficienta hepatica si renala grava, in hipertensiunea necontrolata, in retinopatia hipertensiva sau diabetica si la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la heparina si/sau heparine cu masa moleculara mica. De asemenea, se impun precautii in cazul tratamentului cu doze mari de Fragmin la pacientii ce au suferit recent o interventie chirurgicala. Precautii speciale sunt necesare in cazul trombocitopeniei cu evolutie rapida sau al trombocitopeniei severe (<100 000/ml) asociate cu un rezultat pozitiv sau necunoscut al testelor de depistare in vitro a anticorpilor antiplachetari in prezenta Fragmin sau a altor heparine cu masa moleculara mica si/sau heparine. Dalteparina sodica prelungeste numai intr-o masura moderata timpii de coagulare, ca de exemplu TTPA sau timpul de trombina. Pentru monitorizarea in laborator a efectului se recomanda efectuarea testelor anti-Xa. Cresterea dozei in vederea prelungirii TTPA poate cauza supradozare si hemoragie. Pacientii hemodializati cronic care primesc Fragmin necesita in mod normal doar unele ajustari de doza si, prin urmare, rare controale ale nivelului de Xa. Pacientii aflati sub dializa acuta au un spectru de doze terapeutice mai ingust, nivelurile de Xa la acestia trebuind monitorizate indeaproape.

Supradozare
Efectul anticoagulant indus de dalteparina sodica este inhibat de protamina. Deoarece protamina in sine are un efect inhibitor asupra hemostazei primare trebuie administrata numai in caz de urgenta. Prelungirea indusa timpului de coagulare este neutralizata in intregime, insa activitatea anti-Xa este neutralizata numai in proportie de 25-50%. Un mg de protamina inhiba efectul a 100 unitati anti-Xa de dalteparina sodica.
Conditii de pastrare: Solutia injectabila poate fi pastrata la temperatura camerei (15-25°C) si nu va fi administrata dupa expirarea termenului de valabilitate de pe eticheta.

Reactii adverse
Poate provoca hemoragie, in special in doze mari. Efectele adverse raportate mai frecvent constau in hematoame subcutanate la locul injectiei si usoara trombocitopenie (tip I) care este de obicei reversibila in timpul tratamentului. S-a observat o crestere tranzitorie, usoara sau moderata a nivelului transaminazelor hepatice (SGOT, SGPT). Trombocitopenia, necroza cutanata, reactiile alergice si hemoragiile sunt rare. Au fost raportate cateva cazuri de reactii anafilactoide precum si cateva cazuri de trombocitopenie severa mediata imunologic (tip II) asociata cu tromboza arteriala si/sau venoasa sau trombembolism.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link