Cartia, comprimate filmate

Cartia, comprimate filmate

Proprietati farmacodinamice
In plachete, celule endoteliale si musculare netede, acidul arahidonic provenit din fosfolipidele membranei celulare este metabolizat in diverse prostaglandine, inclusiv tromboxan (TXA2) si prostaciclina (PGI2) de catre ciclooxigenaza. TXA2, care actioneaza ca si agregant plachetar si vasoconstrictor, este produs in plachete, pe cand PGI2, care actioneaza ca inhibitor al agregarii plachetare si vasodilatator, este produs in celulele endoteliale si musculare netede. Acidul acetilsalicilic, prin acetilarea ireversibila a ciclooxigenazei, reduce productia de TXA2 in plachete. De asemenea, acidul acetilsalicilic poate reduce producerea de PGI2 in celulele endoteliale. Deoarece celulele endoteliale sunt nucleate, ciclooxigenaza poate fi regenerata, desi nu se stie la cat timp de la actiunea acidului acetilsalicilic. Nu se stie daca ciclooxigenaza plachetara este mai sensibila la acid acetilsalicilic decat cea endoteliala. Studii pe voluntari ce au utilizat Cartia au demonstrat ca producerea de tromboxan B2 este supresata cu 99%, pe cand producerea de prostaciclina masurata prin 6-keto-PGF1 á urinara (metabolit al PGI2) ramane la o medie de 94% din valorile de control. Agregarea plachetara indusa prin producerea de acid arahidonic, colagen si malon-dialdehida este supresata cu 96%, 60% si respectiv 97%. Eliberarea lenta a acidului acetilsalicilic din comprimatele de Cartia cu film enteric permite ca plachetele sa fie acetilate ireversibil in cadrul circulatiei portale prin doze joase de acid acetilsalicilic. Deoarece metabolismul hepatic al acestor doze joase de acid acetilsalicilic din salicilat este total, acidul acetilsalicilic se regaseste in cantitati foarte mici sau chiar deloc in circulatia sistemica pentru a afecta producerea de PGI2 in peretele vascular, salicilatul neavand efect asupra ciclooxigenazei.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea orala a comprimatelor de Cartia, acidul acetilsalicilic este eliberat cu un pH > 6, si anume in duoden si intestinul subtire. Astfel, mucoasa gastrica nu este expusa efectelor locale ale acidului acetilsalicilic. Acidul acetilsalicilic este convertit in acid salicilic, indeosebi in mucoasa gastrointestinala si ficat. Nivelurile plasmatice sistemice de acid acetilsalicilic rezultat din administrarea produsului Cartia (un comprimat zilnic, timp de 7 zile) este sub nivelul de sensibilitate al tehnicilor standard de determinare a acidului acetilsalicilic. Totusi, exista urme de ordinul ng sau pg/ml. Salicilatul se leaga in proportie de 80-90% de proteinele plasmatice, mai ales de albumina, la concentratiile clinice de salicilat. Cantitatea medie de acid acetilsalicilic sub forma de salicilat urinar de 87+ 9% la doza de 100 mg Cartia.

Indicatii

Cartia este indicata pentru tratamentul pacientilor cu boli cardio-vasculare sau cerebrovasculare, ca agent antiplachetar in profilaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabile, ischemiei acute tranzitorii si accidentelor cerebrovasculare ischemice.

Mod de administrare

Adulti: 1 comprimat de Cartia pe zi. Comprimatul trebuie inghitit in intregime, cu apa, fara a fi mestecat sau zdrobit.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la acid acetilsalicilic, cum este cazul anafilaxiei, astmului bronsic alergic sau edemului angioneurotic. Tulburari hemoragipare, cum este hemofilia si boala Von Willebrand. Hemoragie gastrica, gastrita eroziva sau ulcerul peptic in faza acuta. Nu se recomanda copiilor.

Precautii
Cartia nu se administreaza simultan cu alte preparate pe baza de salicilati, agenti uricozurici sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Acidul acetilsalicilic se administreaza cu precautie la pacientii cu astm bronsic sau antecedente de ulceratii peptice. Se foloseste cu precautie in caz de tendinta la hemoragie sau terapie anticoagulanta. Este recomandabil sa se sisteze tratamentul cu acid acetilsalicilic cu o saptamana inaintea interventiilor chirurgicale. Donatorii de sange trebuie sa sisteze tratamentul cu orice forma de acid acetilsalicilic cu cel putin o saptamana inaintea donarii. Tinitusul este un semn premonitoriu al salicilismului, dar poate sa nu fie detectat la pacientii cu diminuari ale auzului. O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu afectiuni renale si/sau hepatice.

Interactiuni medicamentoase
Din cauza efectelor plachetare, acidul acetilsalicilic trebuie evitat la pacientii cu terapie anticoagulanta sau heparina, cu exceptia cazului in care acest lucru este totusi indicat. Este necesara prudenta in cazul coadministrarii acidului acetilsalicilic si metotrexatului, clorpropamidei, corticosteroizilor, sulfinpirazonei, probenecidului si spironolactonei. Interferente cu testele de laborator: Activitatea heparinica. Activitatea plachetara diminuata de acid acetilsalicilic poate duce la o exagerare a testelor de activitate heparinica, cum este timpul de coagulare Lee-White si timpul de tromboplastina partiala activata. Oxidaza glucozei urinare. Acidul acetilsalicilic poate induce rezultate fals negative in cazul testelor pentru glicozurie.

Sarcina si alaptare

Studii pe animale au aratat ca acidul acetilsalicilic produce malformatii congenitale la numeroase specii. Nu exista dovezi stiintifice definitive ca acidul acetilsalicilic ar induce malformatii si la om. Medicamente cu actiune similara acidului acetilsalicilic, cu efect de inhibitie periferica asupra sintezei de prostaglandine, cand sunt administrate in ultima parte a sarcinii, pot produce inchiderea prematura a ductului arterial fetal in cadrul experimentelor pe animale. Cand sunt administrate la termen, ele induc prelungirea travaliului si intarzie parturitia. Exista dovezi ca acest lucru ar fi valabil si in cazul omului. Ingerarea de acid acetilsalicilic creste tendinta la hemoragii si la nou-nascut si la mama. Ca regula, trebuie evitata administrarea medicamentelor ce contin acid acetilsalicilic in cursul ultimei parti a sarcinii. Acidul acetilsacilic trece in laptele matern.

Reactii adverse
Principalele efecte adverse ale acidului acetilsalicilic sunt cele gastro-intestinale, incluzand pirozisul, greturile, hemoragiile si activarea ulcerului peptic. De asemenea, acidul acetilsalicilic a fost asociat cu pruritul hipoprotrombinemic, rash-ul, urticaria, dermatita si trombocitopenia. Astmul bronsic, rinita vasomotorie, urticaria si edemul angioneurotic sunt manifestari frecvente ale hipersensibilitatii la acid acetilsalicilic, dar au fost evidentiate si alte reactii cutanate, cum ar fi eritemul si pustulele. S-a demonstrat ca doze reduse de acid acetilsalicilic pot produce retentie de acid uric, pe cand dozele mari cresc excretia. Alte reactii adverse posibile asociate cu dozele mari de acid acetilsalicilic sunt vertijul, tinitusul si surditatea, dar dozele de acid acetilsalicilic administrate prin intermediul produsului Cartia micsoreaza posibilitatea unor astfel de riscuri.

Supradozare
Simptomele sunt cele specifice intoxicatiei cu salicilati. In supradozajul moderat, acestea includ tahipnee, greturi, varsaturi, tinitus, tulburari de vedere, transpiratii, sete si tahicardie.
In intoxicatiile severe pot aparea: febra, hemoragii, hiperexcitabilitate, stare confuzionala, convulsii sau coma, insuficienta respiratorie. Tratamentul consta in spalaturi gastrice sau inducerea emezei si administrarea de solutii saline pentru compensarea pierderilor de sodiu. Daca pacientul nu poate retine lichidele ingurgitate, se recomanda perfuzii saline sau cu bicarbonat de sodiu, in functie de dezechilibrul electrolitic si al pH-ului. Bicarbonatul de sodiu va creste excretia renala a salicilatului. Hiperexcitabilitatea severa sau convulsiile se trateaza cu barbiturice.
In cazurile severe se poate apela si la dializa.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link