Atrovent, solutie inhalatorie

Atrovent, solutie inhalatorie
Compozitie
1 ml (20 picaturi) solutie inhalatorie de 0,025% pentru nebulizator contine 261 g bromura de ipratropium echivalent a 250 g bromura anhidra de ipratropium.
Excipienti: clorura de benzalkonium, edetat disodic,clorura de sodiu.

Actiune terapeutica
Atrovent este un compus cuaternar de amoniu cu proprietati anticolinergice (parasimpaticolitice). Studiile preclinice indica faptul ca acesta inhiba reflexele mediate vagal prin antagonizarea actiunii acetilcolinei, mediator eliberat de nervul vag. Anticolinergicele impiedica cresterea concentratiei intracelulare a GMP ciclic care apare ca urmare a actiunii acetilcolinei pe receptorii muscarinici de la nivelul musculaturii netede bronsice. Atrovent produce o bronhodilatatie locala specifica, fara interventie sistemica. Studii cu durata de 90 de zile, efectuate pe pacientii cu bronhoconstrictie si BPOC (bronsita cronica si emfizem) au indicat o ameliorare semnificativa a functiei pulmonare (VEMS si FEF 25-75 au crescut cu 15% sau mai mult) in interval de 15 minute, atingand un maxim la 1-2 ore si persistand pana la 6 ore la majoritatea pacientilor. Studiile clinice si preclinice nu au decelat nici un efect nefavorabil al Atrovent asupra secretiei de mucus, clearance-ului mucociliar sau schimburilor de gaze. Studiile la adult au evidentiat efectul bronhodilatator al Atrovent in tratamentul bronhoconstrictiei din astm. In majoritatea acestor studii, Atrovent a fost administrat in combinatie cu un beta-agonist inhalator. Desi nu exista date suficiente, Atrovent a demonstrat un efect terapeutic in tratamentul bronhoconstrictiei din bronsiolitele virale si displazia bronhopulmonara la copil.

Indicatii
Atrovent este indicat ca bronhodilatator in tratamentul bronhospasmului din BPOC, bronsita cronica si emfizem. Atrovent este indicat in combinatie cu beta-agonisti inhalatori in tratamentul bronhospasmului acut din bronsita cronica si astm.

Mod de administrare
(20 picaturi = aproximativ 1 ml; 1 picatura = 0,0125 bromura de ipratropium).
Doza va fi adaptata nevoilor individuale ale pacientului; in cursul tratamentului pacientul trebuie tinut sub supraveghere medicala.
Se recomanda urmatoarele doze:
a. Tratamentul de intretinere
- adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti peste 12 ani: 2 ml (20 picaturi = 0,5 mg) de 3-4 ori pe zi;
- copii intre 6 si 12 ani: deoarece nu exista suficiente date pentru aceasta grupa de varsta, se vor administra urmatoarele doze sub supraveghere medicala: 1 ml (20 picaturi = 0,25 mg) de 3-4 ori pe zi;
- copii sub 6 ani: deoarece nu exista suficiente date pentru aceasta grupa de varsta, se vor administra urmatoarele doze sub supraveghere medicala: 0,4-1 ml (8-20 picaturi = 0,1-0,25 mg) de 3-4 ori pe zi. b.
Tratamentul in criza
- adulti (inclusiv varstnici) si adolescenti peste 12 ani: 2 ml (40 picaturi = 0,5 mg); doza se poate repeta pana la remiterea crizei. Intervalul de timp dintre doze poate fi stabilit de medic. Atrovent poate fi administrat in combinatie cu beta-agonisti inhalatori.
- Copii intre 6 si 12 ani: deoarece nu exista suficiente date pentru aceasta grupa de varsta, se vor administra urmatoarele doze sub supraveghere medicala: 1 ml (20 picaturi = 0,25 mg); doza se poate repeta pana la remiterea crizei. Intervalul de timp dintre doze poate fi stabilit de medic. Atrovent poate fi administrat in combinatie cu beta-agonisti inhalatori.
-Copii sub 6 ani: deoarece nu exista suficiente date pentru aceasta grupa de varsta, se vor administra urmatoarele doze sub supraveghere medicala: 0,4-1 ml (8-20 picaturi = 0,1-0,25 mg); doza se poate repeta pana la remiterea crizei. Intervalul de timp dintre doze poate fi stabilit de medic. Atrovent poate fi administrat in combinatie cu beta-agonisti inhalatori.
Doza recomandata se va dilua cu ser fiziologic pana la un volum final de 3-4 ml si se va inhala toata solutia. Solutia trebuie diluata inainte de fiecare administrare; partea diluata ramasa nefolosita se va arunca. Doza poate depinde de modul de inhalare si de calitatea nebulizarii. Durata inhalatiei poate fi controlata prin volumul de dilutie. Dozele zilnice mai mari de 2 mg la adulti si copiii peste 12 ani ca si cele peste 1 mg la copiii sub 12 ani se vor administra sub supraveghere medicala. Nu se recomanda depasirea dozei zilnice indicate, atat in tratamentul de intretinere cat si in cel al crizei. Daca tratamentul nu produce o ameliorare semnificativa sau daca starea pacientului se agraveaza, se va apela la medic pentru revizuirea planului terapeutic. Daca apare brusc dispneea (dificultate in respiratie) sau daca aceasta se agraveaza, se va consulta imediat medicul. Atrovent solutie pentru inhalatie se poate administra prin intermediul diferitelor tipuri de nebulizatoare disponibile in comert. Acolo unde exista o instalatie de oxigen, solutia este cel mai bine administrata la un debit al oxigenului de 6-8 litri pe minut. Atrovent solutie pentru inhalatie se poate administra concomitent cu alte solutii de inhalatii ca Mucosolvan, Bisolvon si Berotec.

Contraindicatii
Atrovent este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la atropina si derivatii ei sau la alte componente ale produsului.

Precautii
Atrovent solutie pentru inhalatie 0,025% contine clorura de benzalkonium (antimicrobian) si edetat disodic (stabilizator). S-a observat ca acesti compusi pot produce bronhoconstrictie la unii pacienti.
S-au inregistrat cazuri izolate de complicatii oculare (de exemplu, midriaza, cresterea presiunii intraoculare, glaucom cu unghi inchis, dureri oculare) atunci cand bromura de ipratropium singura sau in combinatie cu beta-2-agonisti a fost pulverizata accidental in ochi. Durerile sau jena oculara, vederea incetosata, halourile sau imaginile colorate ca si roseata ochilor prin congestie conjunctivala sau corneeana pot sugera instalarea unui glaucom acut cu unghi inchis. Daca apar aceste simptome, trebuie administrat imediat un colir miotic si consultat un specialist. Pacientii trebuie invatati sa-si administreze corect solutia pentru inhalatie cu Atrovent.
Se va evita pulverizarea solutiei in ochi. Se recomanda utilizarea unei piese bucale. Daca aceasta nu este disponibila si se foloseste o masca de nebulizare, aceasta trebuie sa se potriveasca fetei pacientului. Pacientii predispusi la glaucom trebuie avertizati in mod special sa-si protejeze ochii in timpul administrarii solutiei. Atrovent trebuie utilizat cu precautie la pacientii predispusi la glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata sau obstructie vezicala. Pacientii cu fibroza chistica sunt mai predispusi la tulburari de motilitate gastrointestinala. Rar, Atrovent solutie pentru inhalatie poate produce reactii de hipersensibilitate imediata manifestate prin urticarie, angioedem, rash, bronhospasm si edem orofaringian.

Sarcina si alaptare
Desi studiile preclinice nu indica nici un pericol, nu exista totusi certitudinea lipsei efecte nedorite in cursul sarcinii. De aceea, se vor respecta precautiile uzuale referitoare la administrarea medicamentelor in sarcina, mai ales in primul trimestru. Nu se stie daca Atrovent este excretat in laptele matern. Desi bazele cuaternare lipo-insolubile trec in laptele matern, este putin probabil ca Atrovent sa ajunga la sugar intr-o concentratie semnificativa, mai ales in cazul administrarii pe cale inhalatorie. Totusi, deoarece numeroase medicamente sunt excretate in laptele matern, trebuie luate precautii atunci cand se recomanda Atrovent la femeile care alapteaza.

Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse observate sunt cefaleea, greata si uscaciunea gurii. Datorita absorbtiei sistemice reduse a Atrovent (bromura de ipratropium), efecte anticolinergice nedorite ca tahicardia si palpitatiile, tulburarile de acomodare vizuala, tulburarile de motilitate gastrointestinala si retentia urinara sunt rare si reversibile; desi exista un risc crescut de retentie urinara la pacientii cu obstructie preexistenta de tract urinar.
Efectele oculare nedorite sunt descrise la capitolul Complicatii oculare. Ca si in cazul administrarii altor bronhodilatatoare inhalatorii, poate aparea tusea sau, mai rar, bronhoconstrictia paradoxala.
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link