Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ce este astigmatismul si cum poate fi tratat

6 august 2015
Share

Astigmatismul este o afectiune frecvent intalnita in practica medicala, principalul simptom fiind vederea neclara, incetosata. Suprafata frontala a ochiului (corneea) unei persoane cu astigmatism nu este curbata in mod corespunzator (curba este neregulata), una dintre jumatati fiind mai plata decat cealalta.

Cand razele de lumina patrund in ochi, acestea se focalizeaza in mai multe puncte, in loc sa se focalizeze numai pe retina, fapt ce rezulta intr-o imagine neclara.

Astigmatismul poate aparea atat la copii, cat si la adulti. Este, de obicei, congenital, fiind prezent inca de la nastere, insa se poate dezvolta in urma unei operatii la nivelul ochiului, unei leziuni etc. Face parte dintr-un grup de afectiuni oculare numit erori de refractie. Cele mai comune tipuri de astigmatism sunt astigmatismul cornean si cel lenticular.

Cauzele astigmatismului

Astigmatism cornean. Corneea este un strat transparent de tesut ce acopera partea din fata a ochiului. Ea trebuie sa fie perfect curbata pentru a refracta lumina in mod corespunzator. Astigmatismul apare in momentul in care lumina nu este refractata in mod corespunzator, iar retina primeste o imagine imperfecta. Persoanele cu astigmatism au corneea alungita, o forma precum cea a unei mingi de rugbi. Bebelusii nascuti prematur, precum si cei nascuti cu o greutate scazuta pot avea astigmatism.

Astigmatism lenticular. Este determinat de anomalii ale cristalinului si poate aparea odata cu boli precum diabetul, hipertensiunea arteriala etc. Se dezvolta, de obicei, lent si este detectat cand pacientul este tratat pentru diabet.

Simptomele astigmatismului

Printre simptome se numara vederea neclara sau distorsionata, indiferent de distanta. Pot aparea fotofobia (sensibilitatea la lumina), durerile de cap, oboseala oculara, mai ales daca se lucreaza in fata unui calculator, privirea incrucisata. Persoana in cauza are mereu tendinta de a inchide ochii.

decupat secundara astigmatismCum se pune diagnosticul de astigmatism

Pentru a stabili diagnosticul, medicul specialist trebuie sa examineze ochii. Se fac teste de acuitate vizuala pentru care se folosesc planse cu litere sau cifre de dimensiuni standard. Se folosesc teste de refractie cu diferite tipuri de lentile, iar medicul urmareste modul in care lumina este refractata. Apoi se mai apeleaza la keratometru, aparat ce masoara curbura corneei si poate evalua gradul anormal de curbare. Keratometrul se foloseste si in momentul in care se prescriu lentilele de contact.

Cum se trateaza astigmatismul

Exista lentile speciale care pot corecta astigmatismul. Aceste lentile „indoaie” razele de lumina, compensand eroarea cauzata de refractia defecta. Fie ca sunt lentile de ochelari sau lentile de contact, aceste lentile corectoare sunt la fel de eficiente. Expertii spun ca si copiii pot purta lentile de contact, atat timp cat le folosesc corect si le curata adecvat. Exista mai multe tipuri de lentile de contact: lentile de contact rigide, realizate dintr-o combinatie de sticla si plastic; lentile de contact permeabile care folosesc polimeri; lentile de contact moi, realizate dintr-o combinatie de apa si polimeri.

Interventii chirurgicale

Keratectomia refractiva este una dintre metodele folosite pentru a trata astigmatismul. O parte din stratul exterior de protectie al corneei este indepartat. Apoi, cu ajutorul laserului, se remodeleaza forma corneei prin indepartarea tesutului. Cand corneea se vindeca, are o forma sferica. Procedura poate fi dureroasa. Recuperarea vederii poate dura pana la o luna. Interventiile chirurgicale nu trebuie realizate daca aveti mai putin de 21 de ani, pentru ca structura ochilor este in continua schimbare pana la varsta respectiva. La fel si daca aveti diabet, sunteti insarcinata sau alaptati, suferiti de boli autoimune, luati anumite medicamente etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.