Revista care te menține sănătos

Știri

Avertisment: Aplicatiile de mobil privind monitorizarea sanatatii sunt „inexacte si potential periculoase”

30 decembrie 2014
Share

Milioane de oameni ar putea sa-si masoare tensiunea arteriala cu aplicatii smartphone netestate, inexacte si potential periculoase, potrivit unui studiu.

 

Cercetatorii au analizat nu mai putin de 107 de aplicatii pentru „hipertensiune arteriala”, care sunt disponibile pentru descarcare pe magazinul Google Play si Apple iTunes, si au constatat ca aproape trei sferturi dintre acestea ofera instrumente pentru urmarirea datelor medicale.

Ei au descoperit insa ca sapte aplicatii Android care pretindeau ca utilizatorii trebuie doar sa tina degetele pe ecranul telefonului pentru a-si masura tensiunea arteriala sunt pur si simplu false.

In SUA, aproximativ unul din trei adulti sufera de hipertensiune arteriala, potrivit Centrului american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Hipertensiunea arteriala a fost numita si „ucigasul tacut”, deoarece de multe ori nu prezinta niciun simptom de avertizare, dar creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, doua cauze de deces.

Dar un numar tot mai mare de pacienti cu hipertensiune folosesc tehnologii mobile pentru a urmari si a gestiona starea lor de sanatate, scriu autorii studiului, in Jurnalul Societatii Americane de Hipertensiune.

„Aceasta tehnologie este intr-adevar intr-un stadiu incipient si nu este destul de pregatita pentru a oferi date medicale exacte”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nilay Kumar.
Kumar spune ca a fost surprins sa afle ca aplicatiile care transforma smartphone-urile in asa-zise dispozitive de masurare a tensiunii arteriale au fost descarcate de milioane de ori.

 

Camera foto, transformata in aparat medical?

El spune ca nu este sigur cum se presupune ca functioneaza tehnologia, dar a precizat ca multe aplicatii folosesc camera foto de pe telefon pentru a citi pulsul dintr-un deget al utilizatorului.

„Nu sunt produse pregatite pentru utilizare clinica. Pentru moment, trebuie sa fim atenti, sa nu utilizam lucruri care sunt inexacte si ar putea fi potential periculoase „, a spus el. Desi unele aplicatii folosesc mansete de masurare a presiunii sangelui, unele pur si simplu spun ca trebuie utilizata doar camera foto a telefonului.

US Food and Drug Administration (FDA), care reglementeaza dispozitivele medicale, nu a aprobat niciuna dintre aplicatiile pentru masurarea tensiunii arteriale, scriu autorii. Constatarile studiului ridica „ingrijorari serioase cu privire la siguranta pacientilor” si dezvaluie o „nevoie urgenta pentru o mai mare reglementare si supraveghere in dezvoltarea aplicatiilor medicale”, spun autorii.

Dr. Karen Margolis, director de cercetare clinica in cadrul HealthPartners Institute for Education and Research din Minneapolis, ar dori, de asemenea, o mai mare supraveghere a acestui domeniu.

„Ideea ca doar prin a tine degetul pe camera foto a telefonului se pot oferi date corecte privind valoarea tensiunii arteriale este destul de exagerata”, a declarat ea pentru Reuters Health.

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.